Prijsstijging woning loopt sterk terug

De stijging van huizenprijzen neemt sterk af. In het eerste kwartaal lagen de prijzen 0,8 procent hoger dan in het vierde kwartaal van het vorig jaar.

Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vanochtend bekendgemaakt. In het laatste kwartaal van het vorig jaar bedroeg de stijging nog meer dan het dubbele, 1,8 procent in vergelijking met de maanden juli tot en met september 2000. Volgens NVM-voorzitter T. Smit komt de afvlakking van de groei door ,,pessimisme in de markt en een afname van het vertrouwen in de economie van huizenkopers''.

De huizenmarkt komt in rustiger vaarwater terecht. De stabilisatie van de markt uit zich in een langere verkoopperiode en een toename van het aanbod. De gemiddelde woning stond in het eerste kwartaal 56 dagen te koop, een toename van 7 dagen ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar.

Een gemiddelde koopwoning kostte in het vierde kwartaal 413.000 gulden, in het eerste kwartaal steeg dat bedrag met duizend gulden. Volgens Smit hebben een dalende rente en een stijging van het consumenteninkomen de betaalbaarheid van woningen doen toenemen.

Van alle woningtypen stegen appartementen het meest in prijs. Volgens de NVM komt dat doordat appartementen nog betaalbaar en zijn en door het ontbreken van ,,acceptabele alternatieven''. Van de verschillende soorten woningen daalden alleen de prijzen van vrijstaande woningen. De afname van de gemiddelde prijs bedroeg 0,8 procent, van 718.000 naar 712.000 gulden. Volgens Smit biedt de markt nog steeds te weinig dure woningen aan.

In een aantal regio's nam de huizenprijs flink af. Zo zag Zutphen een daling van 5 procent, en werden huizen in de regio Bunnik/Zeist 4 procent goedkoper. Grootste stijgers van de grote steden waren Rotterdam en Den Haag en het gebied ten noorden van Amsterdam. De prijzen stegen daar met respectievelijk ruim 6 procent en een kleine 4 procent. De regio's noord-west-Friesland, noord-Drenthe, en de provincie Zeeland realiseerden ook een flinke verhoging van de prijzen.

De NVM verwacht voor het tweede kwartaal een opleving van de markt. Smit: ,,de lente is traditiegetrouw een periode dat mensen een nieuw huis kopen''. Het aantal nieuwe woningen dat dit kwartaal op de markt komt daalt evenals het aantal nieuwe bouwvergunningen dat is afgegeven. Het zal in het lopende kwartaal langer duren voordat woningen in aanbouw voltooid zijn.