MULTIMEDIA

Digitaal tennis

Als je de jaren vijftig ergens niet mee associeert, zijn het computers, en al helemaal niet met computerspelletjes. Toch werd in 1958 het eerste computergestuurde spel uitgevonden. Pong heette het en het was niet meer dan een digitaal partijtje tennis. Meer dan veertig jaar later heeft het spel uit de computeroertijd een cultstatus bereikt. Op het web circuleren ontelbare websites over de voorloper van jaren tachtig-klassiekers als PacMan en DonkeyKong en de virtuele babe van de nineties, Lara Croft. De uitgebreide site Pong-Story biedt in hypertekst – een artikel waarin links zijn opgenomen – de geschiedenis van Pong. Het verhaal is geïllustreerd met foto's van de computers van toen, uitgevoerd in beige en donkerbruin. Uiteraard biedt Pong-Story een pc-versie van het spel voor wie het nu nog eens virtueel wil tennissen.

*www.pong-story.com

Parties

Was informatie over party's een paar jaar geleden nog nauwelijks te vinden op het web, tegenwoordig zijn er verschillende gespecialiseerde sites voor nachtvlinders. Deze geven meer dan alleen een overzicht van de uiteenlopende feesten die in ons land en daarbuiten georganiseerd worden. Zo biedt Partyscene.nl nieuws op uitgaansgebied, feestrecensies en profielen van de belangrijkste dj's, mc's en party-organisaties. Ook is het mogelijk er te chatten. Slam, dat ook in papieren vorm verschijnt, heeft bovendien interviews en net als Dancenetfm.com een dance-radiostation dat online beluisterd kan worden. Bij Dancenetfm.com is het verder mogelijk elke dag nieuwe dancetracks te downloaden. Er is ook een overzicht te krijgen van `coole' muziek- en uitgaanssites. Wie slim is, bezoekt zowel Partyscene.nl, Slam als Dancenetfm.com. Party-organisatoren en sponsors hebben een flinke vinger in de pap. Onafhankelijke journalistiek hoef je er niet te verwachten.

*www.dancenetfm.com

*www.slam.nl

*www.partyscene.nl

Sms en ringtones

Persoonlijk voornaamwoorden weglaten, woorden vervangen door tekens (ff), emoties uitdrukken met leestekens, zoals :-) voor glimlach. Sms, ofwel short message service op de mobiele telefoon, zorgde voor een revolutie op taalgebied. Inmiddels is het ook gangbaar om in plaats van een tekstbericht een beeldbericht te versturen. Een gun stuur je naar iemand die je niet mag, een mangafiguurtje dat knipoogt naar iemand die je leuk vindt. Via de sms- en logoringtone-pagina's van de portaalsite Startpagina is een overzicht van websites met beeldberichten te krijgen. Hier vind je ook diverse sites met sms-taal en -afkortingen en verwijzingen naar sites via welke het mogelijk is gratis berichten te versturen. Verder zijn er sites te vinden waar ringtones voor de mobiele telefoon te downloaden zijn. Een `ringtone' is het tringeltje dat je hoort wanneer een telefoon afgaat. Dat moet tegenwoordig een melodietje zijn van de laatste top 40-hit.

*logoringtone.pagina.nl

*sms.pagina.nl

Schreeuw

De Noorse schilder Munch (1863-1944) is vooral bekend van het schilderij `De schreeuw'. Het schilderij is zelfs zo beroemd dat er in moderne cadeauwinkels een tijdlang een opblaasbare variant van de figuur te verkrijgen was die, terwijl de zon ondergaat, zijn handen aan de mond zet en brult. Op de vernieuwde site van het Munch-museum in Oslo is de reproductie niet te bestellen, maar komt het schilderij uit 1893 uiteraard wél terug, met uitleg wat de schilder ermee heeft willen zeggen. Ook vele van zijn andere schilderijen worden er getoond en besproken, evenals het leven van de schilder. Interessant aan de website, want een toevoeging aan het museum en de reguliere boeken over de Noorse kunstenaar, zijn de internettentoonstellingen die er worden georganiseerd. De laatste online expositie ging over liefde, angst en dood, belangrijke thema's in het werk van de expressionistische schilder.

*www.museumsnett.no/munchmuseet

Kinderpartijtje in Het Paleis

Waar zou ze slapen? En waar speelden de prinsjes vroeger verstoppertje? Een van de meest tot de verbeelding sprekende gebouwen in Amsterdam is het paleis op de Dam. Een bezoekje aan het paleis is zo nu en dan mogelijk, al zijn de meest fascinerende ruimtes niet toegankelijk. In de zomerperiode en tijdens vakanties is het paleis open. De site van het paleis, waar ook wordt ingegaan op de bijzonderheden van het gebouw, informeert wanneer precies. Hier blijkt ook dat er kinderfeestjes te vieren zijn. Via een soort speurtocht krijgen kinderen op een speelse manier een rondleiding. Op de site verder afbeeldingen van het werk van kunstenaars die door de koningin de Koninklijke Subsidie voor Vrije Schilderkunst kregen uitgereikt.

*www.kon-paleisamsterdam.nl

Retro-sportmerken

De sportmerken uit de jaren tachtig zijn helemaal terug. Hingen de sportwinkels alweer enige tijd vol met het Italiaanse Kappa en met Puma, deze zomer revivalt het Franse Le Coq Sportif, het merk met het sportieve haantje. De retro-sportmerken hebben allemaal mooi uitgevoerde websites met overzichten van de te verkrijgen artikelen als bijvoorbeeld een grote rode Le Coq Sportif-sporttas uitgevoerd in lak of knaloranje Puma-schoenen. Jammer aan de sites is dat ze geen online winkels bieden, maar alleen een overzicht van winkels waar de artikelen te krijgen zijn. Wie te lui is om ervoor de straat op te gaan, kan dan ook beter naar de online veiling Ebay surfen. Hier wordt volop sportmode van toen aangeboden.

*www.lecoqsportif.fr

*www.puma.com

*www.ebay.com