MKZ raakt het Museum- weekend ook

Zeker tien musea nemen dit jaar niet deel aan het Museumweekend omdat ze gesloten zijn vanwege het mond- en klauwzeer (MKZ). Het gaat om zeven musea in Friesland en een in Groningen, Overijssel en Gelderland.

De organiserende Stichting Museumjaarkaart acht meer afzeggingen in de komende dagen niet uitgesloten. Aanstaande zaterdag en zondag zijn circa 550 van de ongeveer duizend Nederlandse musea gratis of tegen een flinke korting open voor het publiek. Volgend jaar zullen alle deelnemende musea gratis toegankelijk zijn, hebben de stichting Museumjaarkaart en de Vereniging van Nederlandse Musea onlangs besloten.

Het thema van het Museumweekend dit jaar is `Even te zien'. De musea tonen speciaal wat ze in de depots hebben en sluiten daarmee aan op de actuele discussie over `collectiemobiliteit'. Staatssecretaris Van der Ploeg van cultuur, die deze term in de wereld bracht, wil dat musea meer doen met de collecties die niet te zien zijn. De objecten moeten meer geëxposeerd en uitgewisseld worden. Van diverse musea kunnen dit weekeinde zelfs de depots worden bezocht.

Vorig jaar maakten 900.000 mensen gebruik van het Museumweekend. In een gemiddeld weekeinde bezoeken zo'n 300.000 Nederlanders een kunst- of cultuurinstelling. Van de 600.000 extra belangstellenden tijdens het speciale weekeinde komt de helft voor het eerst of minstens voor het eerst sinds drie jaar kijken.

Vorig jaar gingen er stemmen op om het Museumweekend af te schaffen. Betrokkenen vroegen zich af of het nog wel zin had, omdat niet ieder deelnemend museum gratis was en omdat een aantal belangrijke musea niet meedoet. Maar volgens Carla Keijzer van de Stichting Museumjaarkaart wil 90 procent van de deelnemende musea wil doorgaan, omdat ze blij zijn met de vele nieuwe bezoekers die jaarlijks binnendrommen. Het Museumweekeinde blijft dus bestaan.

DIT MUSEUMWEEKEND DICHT:

Friesland: Anjum, Anjummer Molen; Buitenpost, Botanische Tuin De Kruidhof, Dokkum, Streekmuseum Het Admiraliteitshuis en Natuurmuseum Dokkum; Ee Vlasverwerkingsmuseum It Braakhok; Moddergat, 't Fiskershúske; Oostmahorn, Oerka Museum

Groningen: Ezinge, Museum Wierdenland (concert afgezegd)

Overijssel: Enschede, Luchtvaartmuseum Twenthe

Gelderland: Doornenburg, Kasteel Doornenburg

MUSEUMWEEKEND Morgen in bijlage Agenda