Militaire coup in Burundi mislukt

Ongeveer veertig militairen hebben gisteren in de Midden-Afrikaanse republiek Burundi een poging tot staatsgreep gedaan door het gebouw van de staatsradio te bezetten. De couppoging is mislukt. Burundi's minister van Defensie Cyrille Ndayirukiye verklaarde vanochtend dat alle coupplegers zich vannacht rond 3 uur lokale tijd hebben overgegeven. Niemand raakte gewond.

Een groep jonge Tutsi-legerofficieren bezette gistermiddag het kantoor van de staatsomroep Radio Burundi. Zij verklaarden lid te zijn van het `Front van de patriottische jeugd', een tot dan toe onbekende groep, en zeiden dat de president was afgezet, de regering was ontbonden en de grenzen waren gesloten. President Pierre Buyoya was op dat moment in Gabon om met de rebellenbeweging FDD, de belangrijkste vertegenwoordiger van de etnische Hutu's in Burundi, te onderhandelen.

Onder radicale Tutsi's bestaat de angst dat Buyoya zich verzoent met antiregeringsgezinde Hutu's. Naleving van het vredesakkoord van Arusha na acht jaar burgeroorlog zou betekenen dat de Tutsi-minderheid de macht moet delen met de Hutu-meerderheid van het land. De opstandelingen verklaarden dat zij het Arusha-akkoord steunden, maar dat zij niet vertegenwoordigd waren in het vredesoverleg. Burundi's twee grootste rebellenbewegingen hebben het akkoord niet ondertekend.

De eerste tien coupplegers gaven zich na een uur over, de overigen volgden vanacht. Volgens waarnemers was de poging tot machtsovername buitengewoon amateuristisch. President Buyoya keert waarschijnlijk vandaag terug uit Gabon. Hij kwam in 1996 aan de macht via een staatsgreep nadat Burundi's eerste democratisch gekozen president, een Hutu, vermoord was door Tutsi-militairen..