Luchtvaartsector in VS op verlies

De grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hebben in het eerste kwartaal van dit jaar nagenoeg allemaal verliezen geleden. Oorzaken zijn de vertraging van de economische groei in de Verenigde Staten, hoge personeelskosten en stijgende brandstofprijzen.

De inzakkende economische groei heeft in de Verenigde Staten geleid tot een afname van het zakelijke vliegverkeer. De personeelskosten van vier van de grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen stegen in het eerste kwartaal met gemiddeld 15 procent. De maatschappijen leden gezamenlijk hun eerste kwartaalverlies sinds 1993.

KLM-partner Northwest Airlines leed een nettoverlies van 123 miljoen dollar (307 miljoen gulden), exclusief eenmalige kosten. Inclusief die kosten, die vooral bestaan uit een arbeidsovereenkomst met het technisch personeel, kwam het verlies uit op 171 miljoen dollar (427 miljoen gulden). In dezelfde periode vorig jaar was het verlies 42 miljoen dollar (105 miljoen gulden).

Toch was Northwest niet pessimistisch over de komende maanden. De maatschappij zegt in een goede situatie te verkeren ,,om de aanhoudende economische onzekerheid in het tweede kwartaal te doorstaan''.

Het moederbedrijf van United Airlines, tot voor kort de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld, leed een verlies van 305 miljoen dollar (762 miljoen gulden) na een winst van 136 miljoen dollar (340 miljoen gulden) in het eerste kwartaal van vorig jaar. US Airways, dat met United wil fuseren, boekte een verlies van 171 miljoen dollar (427 miljoen gulden), minder dan de 218 miljoen dollar (545 miljoen gulden) verlies over het eerste kwartaal van 2000.

American Airlines, sinds de overname van TWA de grootste maatschappij, verloor 43 miljoen dollar (107 miljoen gulden), nadat in het eerste kwartaal van vorig jaar nog 132 miljoen dollar (330 miljoen gulden) winst was geboekt. Bij Delta Air Lines veranderde een winst van 216 miljoen dollar (540 miljoen gulden) in een verlies van 133 miljoen dollar (332 miljoen gulden).