Laatste loodjes

Aan de ene kant is het uiteraard waar dat hooggeplaatste ploegen tegen laaggeplaatste ploegen soms de grootste moeite hebben om aan de goede kant van de score te blijven. Maar mij bekruipt de gedachte dat het niet alleen het falen van de grootmachten is, maar ook een kwestie van sterker geworden kleintjes. Je ziet het vaker en je hoort het trainers ook steeds vaker zeggen in hun voorspellingen: er bestaan geen `kleintjes' meer.

Neem als voorbeeld de wedstrijd Feyenoord-De Graafschap van het afgelopen weekeinde. Een wedstrijd die gezien de stand op de ranglijst en het verschil in spelerskwaliteiten en financiële mogelijkheden op het eerste gezicht voorspelbaar is – ook al stapelt Feyenoord de laatste weken fout op fout en lijdt de ploeg voor onmogelijk gehouden puntenverlies.

De ploeg uit Doetinchem maakte in de Rotterdamse Kuip, waar ze nog nooit had gewonnen, de indruk frank en vrij te spelen en absoluut niet gebukt te gaan onder ook maar enig respect voor de befaamde tegenstander. Frank en vrij spelen, zoals De Graafschap tegen het weliswaar kwetsbare en verkrampt spelende maar nog altijd indrukwekkende Feyenoord – dat zie je in deze fase van de competitie vaker van kleine ploegen. Van ontzag voor de grote ploegen is zelden sprake meer. De grote ploegen lijken steeds angstiger te gaan spelen, bang voor hun positie, bang hun status te verliezen.

Afgezien van PSV, dat oppermachtig is in de eindfase van de competitie en zonder noemenswaardige inspanning op degelijke wijze kampioen gaat worden, lijkt het erop dat elke ploeg hard voor de puntjes moet werken om ze binnen te halen. Behalve hekkensluiter en debutant RBC lijkt niemand bereid het wellicht zinkende schip reeds te verlaten.

Zo te zien is er niet echt sprake van een Mickey Mouse-competitie, een kwalificatie die men al gauw uit de kast haalt wanneer het niveau van het Nederlandse voetbal ter sprake komt. Met voor elke ploeg nog zes wedstrijden te spelen is de beslissende fase duidelijk ingegaan. De punten worden nu wel heel duur verkocht en van de arbitrale beslissingen hangt nog meer af dan ooit tevoren in dit seizoen het geval was.

    • Herman Kuiphof