Korte vreugde op beurzen over renteverlaging

De Federal Reserve Board, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, heeft de financiële markten gisteren volledig verrast met een verlaging van de rente met een half procentpunt. Wall Street reageerde uitbundig op de onverwachte tijding, maar in Europa was de reactie vanmorgen gematigd.

Het was na januari de tweede maal dit jaar dat de federal fund rate, het voornaamste tarief voor de geldmarkt, werd verlaagd tussen twee officiële vergaderingen van de centrale bank in. In totaal is de rente dit jaar nu al verlaagd met 2 procentpunten, tot 4,5 procent. In een verklaring hield de centrale bank de mogelijkheid open na de eerstvolgende vergadering van 15 mei nogmaals een verlaging door te voeren.

In New York droeg het verrassingseffect bij aan zeer forse koersstijgingen. De Nasdaq-index stond kortstondig op tien procent winst en eindigde de dag 8,1 procent hoger. Het Dow Jones-gemiddelde ging 3,9 procent omhoog.

In Azië gingen de koersen vannacht ook fors omhoog, maar in Tokio werd de piek tijdens de handel bereikt en sloot het Nikkei-gemiddelde uiteindelijk slechts 1,7 procent hoger. Het tanende enthousiasme over de Amerikaanse rentestap leidde er in Europa vanmorgen toe dat de meeste beurzen rond het middaguur op licht verlies stonden.

Dat de Amerikaanse centrale bank haar toevlucht nam tot een tussentijdse rentestap onderstreept dat de autoriteiten zich meer zorgen maken over de economie dan voorheen werd aangenomen.

De centrale bank constateert in een toelichting op het besluit dat de consumptieve bestedingen niet meer groeien, de investeringen zijn verzwakt, en er toenemende onzekerheid is over de vooruitzichten voor het bedrijfsleven. Daarbij komt ook een ,,aanhoudende verschraling van de huidige en toekomstige winsten''.

HOOFDARTIKELpagina 9

Greenspanpagina 13