Koers handelshuis Buhrmann stort in

Buhrmann, de grootste handelaar in pennen en paperclips ter wereld, is gistermiddag eenderde van zijn waarde kwijtgeraakt op de beurs na een winstwaarschuwing. De koers van het aandeel kelderde met 9,50 euro tot beneden de 20 euro.

Beleggers reageerden zo heftig omdat Buhrmann drie weken geleden - op 27 en 29 maart – nog 28 miljoen nieuwe aandelen heeft verkocht op een koers van 25 euro per stuk. Het ging om een uitbreiding van het aantal uitstaande aandelen met een kwart. Die aandelen waren de dagen daarvoor nog aangeprezen door het management met verhalen over de groeikansen van het bedrijf. Buhrmann haalde met de emissie 690 miljoen euro (1,5 miljard gulden) op.

Gisteren moest bestuursvoorzitter F. Koffrie tijdens de aandeelhoudersvergadering melden dat de winst per aandeel van Buhrmann – een belangrijk kengetal voor beleggers – in het eerste kwartaal dit jaar 20 procent lager uitkomt dan in dezelfde periode een jaar eerder. Oorzaak zijn tegenvallende resultaten in de Verenigde Staten, waar Buhrmann de helft van zijn omzet behaalt, en een prijzenoorlog in de papierhandel in Europa.

Cruciaal voor beleggers is de vraag of Buhrmann niet al eerder – vóór 27 maart, de dag van de emissie – had kunnen weten dat de cijfers over de maand maart zouden tegenvallen. Een bedrijf heeft de verplichting koersgevoelige informatie zo snel mogelijk te melden.

Een woordvoerder van beursbedrijf Euronext meldt desgevraagd dat de beurs een onderzoek heeft ingesteld. Hij noemde de timing, zo kort na een emissie, ,,opmerkelijk''. De resultaten van dat onderzoek worden voorgelegd aan de commissie-Herkströter, die is ingesteld om te beoordelen of bedrijven zich houden aan de beursreglementen.

Directeur P.P. de Vries van de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) beleefde gisteren een déjà vu. ,,KNP BT (een rechtsvoorganger van Buhrmann) herplaatste in maart 1996 een belang van McMillan Bloedel en meldde in april tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal.'' McMillan Bloedel verkocht toen tussen 20 en 29 maart 1996 acht miljoen aandelen, waarna KNP BT op 25 april een winstwaarschuwing gaf.

Buhrmann geeft meer uitleg op 10 mei als de volledige kwartaalcijfers bekend worden. Het bedrijf hield gisteren op verzoek wel een telefonische conferentie voor analisten en grote aandeelhouders. Daar zei Buhrmann dat het wel eerder signalen had gekregen over de iets lagere omzet, maar niet over de daling van het bedrijfsresultaat, een cijfer dat door de dochterbedrijven maandelijks wordt gerapporteerd aan het hoofdkantoor.