KINDERAGENDA

Museumweekend

Eeuwenoude boeken, kleren uit het Burgerweeshuis, wervels van een fossiele walvis en scheepscompassen. Tijdens het Nationaal Museumweekend laten musea hun verborgen schatten zien onder het motto Even te zien, verborgen schatten uit eigen depots. Normaal zijn die `schatten' veilig opgeborgen omdat ze te kwetsbaar zijn of omdat er gewoon geen plaats is in de musea. Maar zaterdag en zondag kan je in zo'n 550 musea door heel Nederland een kijkje achter de schermen nemen en ook zijn er allerlei leuke kinderactiviteiten georganiseerd.

Rotterdam

Oude scheepsmodellen, compassen, atlassen, sextanten, schilderijen; conservatoren van het Maritiem Museum (Leuvehaven) geven rondleidingen door het depot op zaterdag van 12-16u15 (duur 45 minuten) en scheepsmodelrestauratoren vertellen over hun werk. Kinderen tot 14 jaar kunnen dit weekend ook meedoen met een prijsvraag. In de grote hal staan allerlei objecten waar vragen over gesteld worden. Onder de goede antwoorden worden twee verrassingspakketten verloot. Open za 10-17u, zo 11-17u (rondleidingen alleen op zaterdag ivm de drukte bij de marathon van Rotterdam zondag).

Ieder kind spaart wel wat: Pokémonkaarten, stripboeken, schelpen. In het Nederlands Architectuur Instituut (Museumpark 25) mag je zondag 14u voor jouw eigen verzameling een unieke schatkamer ontwerpen (vergeet niet iets van je verzameling mee te nemen). Ook zijn er zaterdag om 12u en zondag om 12u en 14u30 rondleidingen door het depot met originele tekeningen en -maquettes van twee eeuwen Nederlandse architectuur. Wel graag even van te voren opgeven voor de workshop 010-4401200 voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Amsterdam

Kinderen die vroeger in een weeshuis zaten droegen speciale kleding; waar die Burgerweeshuiskleding allemaal uit bestond wordt zaterdag en zondag om 15u in het Amsterdams Historisch Museum (Kalverstraat 92) verteld. Ook mag je zelf zo'n uniform passen. Om 14u vertelt conservator Annemarie den Dekker over de bijzondere soms eeuwenoude kledingstukken uit het museum.

Normaal is de Admiraliteitskamer in het Nederlands Scheepvaartmuseum (Kattenburgplein 1) voor het publiek gesloten, maar dit weekend kan de 17de eeuwse bestuurskamer met portretten van de admiraals Michiel de Ruyter, Cornelis Tromp en Jacob van Heemskerck bekeken worden.

Conservatoren vertellen niet alleen mooie verhalen over deze stoere mannen, maar ook bij delen van de vaste collectie: De poolreizen van Willem Barents, Visserij en scheepsbopuw, De Verenigde Oostindische Compagnie en Watersport en pleziervaart. De rondleidingen duren 20 tot 30 minuten, de eerste beginnen om 12u de laatste om 15u30. Bij binnenkomst kan bij de kassa gereserveerd worden.

Haarlem

Hoeveel wervels heeft een acht meter fossiele walvis? Hij paste niet helemaal in het Teylers Museum (Spaarne 16) en daarom ligt hij in stukjes in het depot. Dit weekend wordt hij eruit gehaald en daarom kan je hem uitgebreid bekijken en aanraken. Geïnspireerd door al die fossiele wervels maken kinderen van 6 t/m 12 jaar onder begeleiding op zaterdag van 14u30-16u en zondag van 12-13u30 en 14u30-16u samen een fossiele walvis na. Inschrijving (gratis) op de dag zelf in de hal van het museum. De `kunstwerken' worden na afloop tentoongesteld in het museumcafé. Zondag van 14-15u is er ook nog een Zwaan-Kleef-Aan-rondleiding door het museum en de tentoonstellingen.

Leiden

Goud!Goud! riepen ze in 1848 in Californië en meer dan honderduizend fortuinzoekers verlieten huis en haard om te graven. Ze hoopten op de golden strike terwijl ze tot hun knieën in de rivier stonden en met een goudpan het zand doorzochten. In het Koninklijk Penningkabinet (Rapenburg 28) heerst dit weekend ook een beetje de goudkoorts. Tegen een redelijke vergoeding kunnnen kinderen zélf op zoek gaan naar hun eigen goudklomp en ze hoeven daarvoor niet eens in het water te staan. Ook is (gratis) de expositie Goud te bezoeken met gouden munten, sieraden, maar ook goud in elektronica en satelliet-onderdelen. Een video over goudzoekers laat zien hoe mijnwerkers in Zuid-Afrika soms wel 3 kilometer onder de grond op zoek gaan naar dit kostbare edelmetaal. Het museum is beide dagen open van 12-17u.

Nijmegen

De spiegel in Museum Valkhof (Kelfkensbos 59) ziet er bijna net zo uit als Romeinse spiegels van 2000 jaar geleden. Kinderen van 5 t/m 9 jaar kunnen dat dit weekend zelf ontdekken door met een tas vol alledaagse spullen op zoek te gaan naar oude dingen in het museum: pincetten, spiegels, pennen en nog veel meer. Ook kunnen kinderen zelf hun ouders rondleiden door het museum; bij de kassa ligt een rondleidersspel klaar en de kijktocht Andersom. In het JuniorLab kunnen kinderen tussen de 7 en 14 jaar een mensenschedel onderzoeken en met een UV-lamp bekijken wat er allemaal voor onderschilderingen op een schilderij staan. Open van 12-17u op beide dagen. De toegang is ƒ2,50 MJK gratis.

Delft

Zwaardvechten en schermen daar gaat het om in het Legermuseum (Korte Geer 1). De hele dag door zijn er demonstraties middeleeuws zwaardvechten en modern schermen met sabel, degen en floret. Stoere ridders tonen hoe het er in de middeleeuwen aan toeging tijdens een gevecht. Kinderen die dat durven kunnen onder leiding van echte ridders ook proberen of ze kunnen zwaardvechten. Wie liever wil schermen kan ook uitleg krijgen en zelf het floret hanteren. Verder is er de hele dag een inloopworkshop waar een eigen houten zwaard beschilderd en versierd kan worden (de zwaarden zijn in twee maten verkrijgbaar in de museumwinkel. Open van 10-17u.

Workum

Wat zit er in die kist? In het oude waaggebouw midden in het centrum van Workum ligt Warkums Erfskip (Merk 4) en daar hebben ze de zolder en het oude depot eens goed doorzocht op oud speelgoed. Bikkels (een soort knikkers; voor arme kinderen waren dat schapenkootjes, rijke kinderen gebruikten tin en koper), hoepels, poppen, poppenkleertjes nog uit de 19de eeuw, scheepsmodellen en rijtuigjes. Doorzoek de kisten en vind alle verborgen schatten uit het verleden! Open zaterdag en zondag van 10-17u.

P.S.In de vorige Kinderagenda vertelden we over de Kattenexpositie in het Natuurmuseum Brabant, dat niet in Rotterdam gevestigd is maar in Tilburg (Spoorlaan 434). Telefoon 013-5353935.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker