Heineken Holding zwichtte na dreigement van beleggers

Adviesbureau Profima Trust heeft Heineken Holding, onder druk van een kort geding, gedwongen de problematiek rond de achterblijvende beurskoers te agenderen voor de jaarvergadering. Heineken Holding, houdstermaatschappij van de gelijknamige bierbrouwer, ging eind maart overstag, nadat het eerder hardnekkig had geweigerd het onderwerp bespreekbaar te maken.

Dat heeft mr. A. Driessen, raadsman van Profima, vanochtend bevestigd. Het Zwitserse Profima vertegenwoordigt een groep anonieme beleggers die de Holding, het beleggingsvehikel van Freddy Heineken, wil ontbinden. Een van de aandeelhouders die Profima achter zich heeft, is de Luxemburgse Consolidated Finance and Investment Company. Aanstaande donderdag is de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Heineken Holding.

Heineken Holding wekte eerder nog de indruk op eigen initiatief het onderwerp op de agenda te hebben gezet. De houdstermaatschappij heeft zich echter tot het laatste moment verzet tegen de eis van Profima. Heineken Holding wilde pas meewerken als Profima zou onthullen welke aandeelhouders zij vertegenwoordigt en wat de omvang van hun aandelenbezit is. Enkele dagen voor het kort geding besloot Heineken Holding alsnog toe te geven aan Profima.

Heineken Holding, dat beursgenoteerd is, bezit iets meer dan de helft van de aandelen van de gelijknamige bierbrouwer. Voormalig bestuursvoorzitter Freddy Heineken is op zijn beurt weer eigenaar van iets meer dan de helft van de Holding.

Het enige wat de Holding doet, is het in eigendom houden van de betreffende aandelen van Heineken nv. Op papier zou de koers van Heineken Holding dus gelijk moeten zijn aan die van de nv zelf. In de afgelopen jaren is de koers echter fors achtergebleven, tot meer dan 30 procent. De actievoerende aandeelhouders willen dat er iets gedaan wordt aan deze discount. Het opheffen van de Holding zou daarbij volgens hen een goede oplossing zijn. Het koersverschil tussen Heineken Holding en de nv wordt onder meer veroorzaakt door de opname van de nv in de AEX-index. Hierdoor is de vraag naar aandelen Heineken nv een stuk groter. De Holding is in geen enkele index opgenomen.

    • Philip de Wit