Heffing op apparaten niet apart

Winkeliers mogen niet langer de milieubijdrage voor elektronische en huishoudelijke apparaten apart heffen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft gisteren bepaald, dat de consument in de winkel een all-in-prijs gepresenteerd moet krijgen.

Tot nu toe berekenen de winkels in huishoudelijke apparaten en elektronica de bijdrage, variërend van enkele guldens tot enkele tientjes, bovenop de prijs op de prijssticker. Alle winkeliers rekenen dezelfde bijdrage. Het geld wordt gebruikt om oude apparaten op milieuvriendelijke wijze in te zamelen en te verwerken.

De kartelwaakhond NMa is in principe niet enthousiast over collectieve branche-afspraken, omdat die de concurrentie kunnen verstoren. In dit geval staat de NMa de collectieve afspraak toe, omdat het systeem bijdraagt aan bescherming van het milieu. Directeur-generaal A.W. Kist van de NMa zei vorige week bij de presentatie van het jaarverslag: ,,Wij zijn niet tegen alle collectieve afspraken. Zo zijn wij zeker geen tegenstander van kwaliteitskeurmerken en keuren wij ook afspraken goed, als die gunstig zijn voor het milieu.''

De NMa vindt in dit geval wel dat de bijdrage moet worden meegenomen in de totaalprijs, zodat de consument direct weet waar hij aan toe is. De NMa hoopt dat dat ook leidt tot concurrentie: sommige winkeliers kunnen de bijdrage deels uit eigen portemonnee betalen om klanten te lokken.

De Nederlandse Vereniging Verwijdering Metalektro Producten wil tegen het NMa-besluit in beroep gaan. De Raad Nederlandse Detailhandel is daar tegen, omdat dat tot jarenlange onduidelijkheid zou leiden.