Hechtenis verlengd

De 58-jarige man uit het Drentse Nieuw-Annerveen, die vastzit op verdenking van hulp bij zelfdoding, blijft nog eens dertig dagen vast. Dat heeft de rechtbank Groningen gisteren beslist. De man, een consulent van Stichting De Einder Noord, begeleidde samen met een 77-jarige collega een 81-jarige Groningse vrouw bij haar zelfmoord op 6 april. Beiden werden een week geleden aangehouden.

Volgens de advocaat van de verdachte was zijn cliënt bij de dood van de vrouw aanwezig, maar bood hij geen hulp. ,,Dertig dagen erbij betekent dat justitie hem verdenkt van levensberoving op verzoek. Dat feit ontkent hij.'' De overleden vrouw zou een verklaring hebben ondertekend dat ze zelf de middelen had ingenomen. De consulent zou daarna de politie hebben gebeld.

De Mare verbaast zich erover dat het OM in Groningen nu tot vervolging overgaat, terwijl men al jaren op de hoogte is van de activiteiten van de stichting, die zes jaar bestaat en inmiddels tientallen mensen begeleidde bij hun zelfgekozen dood. De Mare vermoedt dat het OM een daad wil stellen, kort nadat de nieuwe euthanasiewet werd aangenomen.