Grote politie-inzet bij overplaatsing asielzoekers

Met een inzet van zo'n tachtig agenten, onder wie leden van de mobiele eenheid en een arrestatieteam, zijn gisteravond 55 mensen uit het asielzoekerscentrum in Ossendrecht overgeplaatst. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de groep Iraakse Koerden naar andere centra in het land overgebracht. De operatie leverde geen verdere schermutselingen op.

De overplaatsing kwam na aanhoudende vechtpartijen tussen de groep en andere bewoners, voornamelijk Armeniërs. De politie rukte dinsdagavond uit voor een grote vecht- en steekpartij in het asielzoekerscentrum. Vijf mensen raakten daarbij gewond. De politie hield drie personen aan. Een asielzoeker brak beide voeten, nadat hij uit het raam was gegooid. Op 13 april raakte door een vechtpartij in het centrum eveneens een man gewond. Ook hierbij werd de hulp van de politie ingeroepen. De oorzaak van de terugkerende schermutselingen is niet bekend.

Een woordvoerder van het COA sluit niet uit dat een meningsverschil over godsdienst tot de schermutselingen heeft geleid. ,,Op verzoek van de leiding van het asielzoekerscentrum worden verscheidene personen overgeplaatst, om de spanning weg te nemen.''

In het asielzoekerscentrum in de voormalige Koningin Wilhelminakazerne verblijven achthonderd asielzoekers afkomstig uit 36 landen. Met 150 alleenstaanden is de groep Iraakse Koerden ruim vertegenwoordigd.