Groei aantal vertragingen Spoorwegen

In het eerste kwartaal van dit jaar hadden de treinen meer vertraging dan in het eerste kwartaal van het vorig jaar. De punctualiteit nam af van 89.1 procent vorig jaar tot 83,3 procent nu. Het gaat hierbij om vertragingen van drie minuten of meer.

Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht door Nederlandse Spoorwegen (NS) in samenwerking met de consumentenorganisaties die betrokken zijn bij de spoorwegen. NS streeft naar een punctualiteit van 88 procent dit jaar, 92 procent binnen vijf jaar. De punctualiteitscijfers zijn gebaseerd op gegevens van de Railverkeersleiding. In het prestatiecontract dat NS met de minister van Verkeer en Waterstaat heeft afgesloten, is afgesproken dat NS ieder kwartaal de cijfers over punctualiteit en de tevredenheid van de treinreizigers bekendmaakt.

Het onderzoek wijst verder uit dat de klanten van NS steeds minder tevreden zijn over de dienstverlening van het bedrijf. Van die klanten kreeg NS dit eerste kwartaal een rapportcijfer van 6,3. Dat was in het eerste kwartaal van vorig jaar nog een 6,8. De meeste klachten hebben de treinreizigers over de vertragingen, daarna volgen de gebrekkige informatie bij die vertragingen en de aansluitingen van de treinen. Reizigersvereniging Rover benadrukt dat op geen van de 35 punten die in het onderzoek gemeten zijn, een verbetering was te zien in vergelijking met het eerste kwartaal van 2000.

De vakbonden FNV en VVMC verwachten volgende week een hervatting van de gesprekken met de NS-directie over het arbeidsconflict dat in de afgelopen weken aanleiding was voor twee stakingen. Bonden en NS-directie hebben een hooglopend conflicht over onder meer het zogeheten rondje om de kerk, een vereenvoudiging van dienstroosters. Deze moet vertragingen tegengaan, maar maakt het werk volgens NS-medewerkers ook veel saaier. Op dinsdag loopt de afkoelingsperiode af waartoe minister Netelenbos (Verkeer) de partijen had opgeroepen.

Achter de schermen wordt door de betrokkenen druk overlegd om de kans op een akkoord zo groot mogelijk te maken. Het is volgens ingewijden evenwel nog te vroeg om te kunnen zeggen of een akkoord ook werkelijk binnen bereik komt. Minister Netelenbos heeft gisteren in een brief aan de Tweede Kamer nog eens laten weten dat zij de NS wil houden aan de uitvoering van het zogenoemde `overgangscontract'. Meer mogelijkheden om te interveniëren ziet ze niet. ,,Mijn positie als aandeelhouder biedt hiertoe geen aanknopingspunten'', aldus minister Netelenbos.