EEN GOED IDEE

Naam: Flip van Duijn

Burgerlijke staat:

samenwonend, een zoon

Beroep: beheerder van een nalatenschap, voorheen acteur en toneelschrijver

Laat na: de auteursrechten van zijn moeder, de kinderboeken- en liedjesschrijfster Annie M.G. Schmidt

,,Doe eens wat met dat geld, zegt mijn ex steeds. Ik heb wel gedacht een stichting op te richten en met de nalatenschap van mijn moeder stipendia voor jonge auteurs te verstrekken, maar zoiets is er al. Je hebt het Fonds voor de Letteren, het Lira-fonds en de kranten geven stipendia. Trouwens, zo krankzinnig veel leveren mijn moeders boeken nou ook weer niet op. Ik kan er goed van leven, dat wel: werken hoef ik niet meer. `Neem een voorbeeld aan het fonds Mama Cash, waar vrouwen die een bedrijf willen opzetten geld kunnen lenen', zegt mijn ex dan. Maar ik heb geen zin om bijvoorbeeld Colombiaanse boeren van hun koffie af te helpen. Ik wacht liever. Ik wacht op een goed idee.

,,Als ik niks regel, gaat alles naar mijn 13-jarige zoon Jonathan. Verwend is hij toch al, dus daar hoef ik niet bang voor te zijn. Ik heb er wel voor gezorgd dat hij tot zijn 25ste nergens bij kan. Ik heb liever niet dat hij het geld gaat verbrassen of in zijn neus stopt. Je kent het spreekwoord: verwerven, erven, bederven. Als hij het later toch aan drugs uitgeeft, is dat dikke pech. Laat hij dan maar genoeg geld hebben om zijn verslaving te financieren.

,,Ik heb een BV. De BV Wombat, genoemd naar een Australisch onderaards levend buideldier. De opbrengsten van de auteursrechten gaan in de buidel en vermeerderen zich daar, zo is het idee. Maar wat er daarna mee moet? Ik weet het nog niet. Ik ben meer het ik-zie-weltype. In Nederland kan nooit iets. Er was een mooi plan voor een Annie M.G. Schmidthuis in de Amsterdamse De Waag, maar dat is mislukt. Het grondbedrijf zag er niks in. Daarna is er jaren naar een plek gezocht: in Voorburg en in Utrecht, maar ook dat is op niets uitgelopen. Zweden heeft zijn Astrid Lindgrenhuis, Los Angeles zijn Universal Studios, maar wij kunnen in Nederland niks voor elkaar krijgen. Pret mag niet te veel kosten.

,,Misschien moet ik eens gaan praten met Hennie van der Most, de man die de Duitse kweekreactor Kalkar vlak bij Arnhem heeft verbouwd tot het pretpark Kernwasser Wunderland. De reactor was klaar toen de ramp in Tsjernobyl plaatsvond. Van der Most heeft er daarna een pretpark van gemaakt. Het is inmiddels open en vreselijk ordinair geworden, maar zo'n man als Van der Most kan wèl iets voor elkaar krijgen. Met zo iemand, maar dan met smaak, zou ik eens moeten gaan praten.''

    • Chris van de Wetering