Dover-verdachte beschuldigd van vele transporten

De hoofdverdachte in de zaak van de mensensmokkel naar Dover, Gürsel Ö., heeft de laatste jaren 22 of 23 keer een dergelijk illegaal transport van mensen georganiseerd. Dit heeft een onlangs aangehouden medeverdachte, Osman O., afgelopen vrijdag tegenover de politie verklaard.

De Turkse Nederlander Gürsel Ö. staat vanaf vandaag met acht medeverdachten in Rotterdam terecht voor het illegale vervoer vorig jaar juni van 60 Chinezen, van wie er 58 tijdens de rit om het leven kwamen. Het openbaar ministerie vervolgt Ö., die alles ontkent, voor doodslag, crimineel leiderschap en mensensmokkel. De chauffeur van de fatale rit, de Nederlander Perry W., is begin deze maand in het Verenigd Koninkrijk veroordeeld tot veertien jaar gevangenis.

Medeverdachte Osman O. (25), die de nieuwe belastende verklaring over Ö. heeft afgelegd, zegt dat hij vorig najaar een bezoek bracht aan Gürsel Ö., die op dat moment voortvluchtig was. In dat gesprek kwam, aldus Osman O., de aanhouding ter sprake van een andere verdachte, chauffeur Orhan M. Gürsel Ö. maakte zich zorgen over diens arrestatie. ,,Gürsel zei dat Orhan wel 22 à 23 keer voor hem mensen had gereden naar de grens'', aldus Osman O. op vrijdag 13 april tegen de politie. Met de grens is de overgang naar België bij Hazeldonk bedoeld, waar chauffeurs die in opdracht van Gürsel reden vaak hun `lading' oppikten, om daarna koers te zetten naar Zeebrugge of Calais.

Tot nu toe is Gürsel Ö. betrokkenheid bij drie `Chinezenritten' naar Dover ten laste gelegd, in december 1999 en in april en juni vorig jaar. Onduidelijk was vanochtend of de officier van justitie de tenlastelegging tegen Gürsel Ö. nog zal uitbreiden.

Osman O. verscheen vandaag niet voor de rechtbank. Hij is maanden voortvluchtig geweest en kon pas begin maart worden aangehouden. Hij speelde in het fatale Dover-transport een kleine rol.

De behandeling van de Dover-zaak begon vanochtend voor de Rotterdamse rechtbank met het horen van getuigen. Als eerste verscheen de Rotterdamse politie-inspecteur J.J. Hessel. Hij deed onderzoek naar Koerdensmokkel door Ö. toen de verdachte vorig jaar het Chinezentransport organiseerde. Hessel zei nooit ,,concrete vermoedens'' te hebben gehad dat Ö. deze Chinezensmokkel voorbereidde. Hessel bevestigde contacten met de Britse politie in het Koerden-onderzoek. Het OM had die eerder ontkend.