De chipmarkt is nog niet afgekoeld

Het gepraat over een koersherstel van chipaandelen is voorbarig. Hier zijn vier redenen waarom.

Een: het aanbod van halfgeleiders (chips) kan de vraag nog wel tot het derde kwartaal van dit jaar blijven overtreffen. Dat komt doordat de gevolgen van de productiebeperkingen, die eind vorig jaar voor het eerst werden aangekondigd, zich pas over een groot aantal maanden doen voelen. Chipproducenten met fabrieken die half afgebouwd waren toen de neerwaartse trend begon, zullen de bouw waarschijnlijk voltooien. Dat kan wel negen maanden duren.

Twee: er zijn weinig, om niet te zeggen geen, tekenen die duiden op een toenemende vraag naar halfgeleiders. Het beste dat kan worden gezegd is dat de voorraden pc's niet langer groeien. Maar dat kan nog wel gebeuren bij de mobiele telefoons en met name bij de telecomapparatuur. Netwerkleverancier Cisco heeft zijn problemen pas onlangs onderkend. De voor een bedrag van 2,5 miljard dollar afgeschreven voorraden bestaan onder meer uit enorme hoeveelheden chips die op de markt gedumpt gaan worden.

Drie: wat gebeurt er als de producenten van elektronische apparatuur hun voorraden onder controle krijgen en weer chips beginnen te bestellen? In een zwaar bevochten markt zullen zij bij de leveranciers van halfgeleiders grotere prijsreducties bedingen. In de latere stadia van een mindere periode veroorzaakt de druk op de prijzen gewoonlijk meer hoofdpijn bij de producenten dan de reeds tot een aanvaardbaar niveau teruggebrachte voorraden. Tijdens de vorige groeivertraging daalde de operationele marge van STMicroelectronics bijvoorbeeld naar 12 procent. Omdat die vorig jaar nog op 26 procent stond, kan er nu nog een heleboel vanaf voordat zij de bodem bereikt heeft.

Vier: de koersen van chipaandelen staan nog steeds veel hoger dan tijdens vroegere inzinkingen. Dat is opvallend tegen de achtergrond van het alomverbreide geloof dat de huidige inzinking alle records gebroken heeft. Vijftien grote chipproducenten worden volgens Credit Suisse First Boston gemiddeld verhandeld op een niveau van 3,1 maal de omzet, vergeleken met niveaus van 1,8 en 1,5 tijdens twee eerdere inzinkingen. Chipaandelen zijn dus nog geen koopjes. Beleggers kunnen beter even wachten met kopen tot de koersen nog verder gedaald zijn en er een beter evenwicht is gevonden tussen vraag en aanbod.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly