Tijdens de jaarlijkse zitting van de mensenrechtencommissie in Genève werd gisteren een door Peking ingediende motie aangenomen om geen actie te ondernemen ten aanzien van een Amerikaanse ontwerpresolutie waarin het Chinese mensenrechtenbeleid werd veroordeeld. De Chinese motie werd aanvaard met 23 stemmen tegen 17 bij 12 onthoudingen. Met name Aziatische landen stonden aan China's kant.
Dergelijke moties blokkeren al jarenlang Westerse pogingen om Chinese schendingen van de mensenrechten aan de kaak te stellen, dus in die zin was de stemming geen nieuws.
Maar in het licht van de krachtmeting met de Verenigde Staten over het Amerikaanse spionagevliegtuig werd de uitslag als een opsteker voor Peking gezien.
De Chinese regeringswoordvoerder die vanochtend de voorstemmers bedankte, dreef de spot met de VS. ,,Hoewel de VS hier en daar steun probeerden te werven door te vleien en te dreigen, vonden ze geen land bereid de anti-China resolutie te sponsoren'', zei hij.
In het Volksdagblad, het orgaan van de Chinese communistische partij, drong een commentator er bij Washington op aan zich de eigen mensenrechtenproblemen aan te trekken voor het zich met andere landen bemoeide.
In Hongkong wees het daar gevestigde Informatiecentrum over mensenrechten en democratie er vanochtend op dat de laatste weken vijf intellectuelen zijn gearresteerd in Peking en Changchun; en sinds juli ten minste 24. Het betreft onder anderen de oprichter van een prodemocratische internetsite.
Academici in Hongkong meldden zich met name zenuwachtig te maken omdat de Chinese autoriteiten geen reden hebben gegegeven voor de arrestaties, en zelfs de families niet hebben ingelicht. Om die reden zouden sommige academici zich niet langer buiten Hongkong wagen.