Burgemeester Opmeer bedreigd

Burgemeester W. de Leeuw uit het Noord-Hollandse Opmeer is begin april per brief bedreigd in verband met de vestiging van een asielzoekerscentrum in zijn gemeente. Officier van justitie R. Steinhaus van het Openbaar Ministerie in Alkmaar legt vooralsnog geen verband met de aanslag op burgemeester J. Haanstra van het eveneens Noord-Hollandse Stede Broec.

Haanstra werd dinsdagavond voor zijn huis neergeschoten. Hij werd in zijn wang getroffen en nadat de kogel operatief was verwijderd, kon hij gisteren het ziekenhuis verlaten.

Burgemeester De Leeuw uit Opmeer (een plaats op zo'n twintig kilometer ten noordoosten van Alkmaar) kreeg onlangs een kogel met een brief toegestuurd, zo bevestigt het openbaar ministerie. Het zou niet bij deze kogel blijven, zo luidt de strekking van de brief. Het dreigement ,,had heel duidelijk te maken met de komst van asielzoekerscentrum'', zegt officier van justitie Steinhaus. In Opmeer wordt gediscussieerd over een asielzoekerscentrum voor 400 mensen.

De officier van justitie gaat vooralsnog niet uit van een verband met de aanslag op burgemeester Haanstra, al bestaan in de gemeente Stede Broec (Bovenkarspel, Grootebroek, Lutjebroek) plannen voor een asielzoekerscentrum van 400 mensen. De plannen liggen op dit moment ,,in de ijskast'', zegt een woordvoerder van de gemeente, dit in afwachting van een inhoudelijke reactie van het ministerie van Justitie op een rapport van de Groningse recherche. In dit rapport zou een relatie zijn aangetoond tussen een asielzoekerscentrum en plaatselijke criminaliteit. ,,De gemeenteraad wil daar eerst een helder antwoord van Den Haag op voordat we verder gaan met de onze plannen'', aldus de woordvoerder.

Burgemeester Haanstra heeft geen idee waarom dinsdagavond een aanslag op hem is gepleegd. ,,Het motief van de dader heeft me de hele nacht beziggehouden'', zei Haanstra gistermiddag tijdens een persconferentie. ,,Ik heb geen verklaring. Er overkomt je iets zonder dat je het verwacht. Ik voelde me nooit bedreigd. Ik kan u verzekeren: dit grijpt buitengewoon in je leven in. (...) Misschien is het de harde maatschappij. Het kan iedereen overkomen, dus waarom een burgemeester niet.''

Toen hij dinsdagavond zijn auto op de oprit van zijn huis in Grootebroek parkeerde, werd er op het raampje aan de bestuurderskant getikt. De burgemeester dacht dat het zijn vrouw was op zoek naar een van de poezen. ,,We hebben twee poezen die regelmatig de benen nemen. Het wordt altijd een familieritueel om achter de katten aan te gaan.''

Hij deed nietsvermoedend de deur open en direct werd een schot gelost. De schutter was niet gemaskerd. Haanstra: ,,Het was een onbekend persoon, een duistere gestalte. Het ging heel snel. Je bent getroffen voordat je het weet''. Burgemeester Haanstra krijgt voorlopig permanente bescherming van de politie.