`Brug naar Sicilië zal maffia versterken'

Het Italiaanse kabinet is gisteren onder voorbehoud akkoord gegaan met de aanleg van een brug tussen het Italiaanse vasteland en Sicilië. Voorwaarde voor de realisering is dat er particuliere investeerders worden gevonden die de helft van de kosten van naar schatting 12,5 miljard gulden voor hun rekening nemen.

De hangbrug is gepland over de ongeveer drie kilometer brede straat van Messina. Het besproken ontwerp bestaat uit twee groepen van dragende zuilen van 370 meter hoog die de overspanning voor een autoweg en spoorlijnen over de zee moeten dragen.

Er wordt al zo'n dertig jaar gediscussieerd over de voors en tegens van een dergelijke brug. De schrijver Andrea Camilleri, geboren in de Siciliaanse havenstad Porte Empedocle, schreef vanmorgen in La Repubblica dat de brug een einde zal maken aan de melancholieke trots en het isolement van Sicilië.

Maar critici vrezen dat de aanleg van de brug een financiële injectie zal geven aan de maffia en zeggen dat de miljarden van dit project beter gebruikt kunnen worden voor andere verbeteringen aan de infrastructuur in het zuiden. Ook binnen het kabinet is er gisteren fel over gediscussieerd. Premier Amato zei uiteindelijk dat de bereidheid van de particuliere sector om al dan niet mee te doen met het project, de best denkbare toets is voor de economische haalbaarheid.