Britse strijd tegen MKZ stagneert

De bestrijding van de mond- en klauwzeercrisis in Groot-Brittannië stagneert. Britse boeren blijven zich verzetten tegen vaccinatie van rundvee, waarmee de regering wil voorkomen dat honderdduizenden koeien gedood moeten worden. In Cumbria in het noordwesten, met ruim 40 procent van de huidige 1.385 Britse gevallen de ergst getroffen regio, is het massaal verbranden van gedood vee gestaakt, omdat de rook van grote brandstapels de gezondheid zou bedreigen. En in Devon, in het zuidwesten, zijn vijftig dierenartsen in opstand gekomen tegen wat ze noemen ,,het nodeloos slachten van duizenden gezonde koeien'' en de ,,incompetentie'' van het ministerie van Landbouw.

Premier Blair liet gisteren weten dat hij akkoord was met vaccinatie van rundvee in Cumbria, maar daartoe pas te willen overgaan als de boeren er in meerderheid ook mee instemmen. In Cumbria moeten 180.000 melk- en vleeskoeien de winterstallen uit, de wei in. Maar een deel van de boerderijen ligt in of nabij besmet gebied. Om te voorkomen dat de koeien het virus ook oplopen, of uit voorzorg geslacht moeten worden, wil de regering ze nu laten inenten, een maatregel die ze eerst had verworpen.

Boeren zijn tegen, omdat dan de exportwaarde van de veestapel als geheel voor lange termijn zou verminderen. Ook willen boeren meer zekerheid over het effect van vaccineren. Ben Gill, voorzitter van de National Farmers' Union (NFU), de grootste boerenbond, waarschuwde gisteren dat vaccinatie ,,de epidemie wel eens zou kunnen verlengen, waardoor meer in plaats van minder vee geslacht moet worden''.

Dat is ook de strekking van een uitgelekt rapport, opgesteld door David King, wetenschappelijk adviseur van de regering. Volgens The Daily Telegraph heeft King twee weken geleden gewaarschuwd dat vaccinatie het virus alleen zou ,,maskeren'', en dat nieuwe epidemieën binnen weken of maanden te verwachten zijn. King is inmiddels een pleitbezorger van vaccinatie als ,,aanvulling'' op noodslacht, die volgens hem de kern van de strijd tegen het mond- en klauwzeer moet blijven. Supermarkten zijn ook tegen vaccinatie uit vrees dat consumenten geen vlees- of melkproducten van gevaccineerd vee willen kopen.