Beurswaarde CMG daalt met een kwart

Automatiseerder CMG zag de aandelenkoers vanochtend kelderen met 23 procent nadat het bedrijf bekendmaakte dat zijn divisie Wireless Data Solutions (WDS) in de eerste helft van dit jaar een verlies zal lijden van 106 miljoen gulden. De telecomactiviteiten waren vorig jaar het meest winstgevende onderdeel van CMG.

Koersstijgingen als gevolg van een onverwachtse renteverlaging gisteren door de Amerikaanse Federal Reserve waren vanochtend nauwlijks te vinden op de Amsterdamse beurs. Na aanvankelijk hoger te zijn geopend daalde de AEX-index. Aan het eind van de ochtend stond de beursgraadmeter op 578,5 punten, een verlies van 1,1 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren.

De koers van kantoorartikelenfabrikant Buhrmann, die gistermiddag genadeloos werd afgestraft door beleggers nadat het bedrijf op de aandeelhoudersvergadering tegenvallende resultaten over het eerste kwartaal bekendmaakte, daalde gisteren met bijna 33 procent.

Vanochtend steeg het aandeel direct na opening van de beurs met bijna 7 procent maar die winst verdween in de loop van de ochtend. Tegen de middag stond de koers van Bührmann op 19,58 euro, een verlies van 0,3 procent.

De hoger dan verwachte winsten van Amerikaanse computerfabrikanten IBM en Apple en van de Duitse softwareproducent SAP hadden weinig effect op beleggers. De technologiefondsen konden niet zichtbaar profiteren van de gunstige signalen uit het buitenland. Alleen KPN Qwest deed het goed met een winst van 3,5 procent bij een koers van 10,40 euro. Daarmee was het bedrijfmeteen ook de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Grootste verliezer vanochtend was chipmachinefabrikant ASM Lithography die de koers met 3,4 procent zag dalen naar 28,55 euro.

De Nikkei-eindigde in Tokio op 13.868,3 punten, een winst van 1,7 procent. Vooral koersen van technologie- en exportbedrijven stegen in waarde. De export van Japan bleek onlangs gedaald waardoor het handelsoverschot met 17 procent afnam. Beleggers speculeerden op een verbetering van het economisch klimaat waardoor de export zou kunnen toenemen.

De andere beurzen in Azië profiteerden zonder uitzondering van het Amerikaanse rentebesluit. In Zuid-Korea steeg het koersgemiddelde met 4,3 procent. De Hang Seng index in Hongkong steeg tijdens de ochtendhandel met 4,2 procent. De beurshandel in Australië eindigde met een winst van bijna 1,4 procent.

De renteverlaging gisteren door de Fed zorgde in New York voor flinke koersstijgingen. Technologiebeurs Nasdaq steeg met 8,1 procent naar 2.079,4 punten, de Dow Jones steeg bijna 4 procent naar 10.615,8 punten. Dat computerfabrikanten IBM en Apple met beter dan verwachte kwartaalcijfers naar buiten kwamen deed het enthousiasme onder beleggers nog verder toenemen.

De Europese beurzen bleken niet onder de indruk van de Amerikaanse renteverlaging. In Londen daalde de FTSE met 0,6 procent naar 5.853,8 punten. In Frankfurt steeg softwareproducent SAP met ruim 7 procent na het bekendmaken van gunstige kwartaalcijfers. Toch daalde de DAX-index door winstnemingen van beleggers met 0,9 procent naar 6.108,6 punten. De Parijse CAC-index daalde met 1,2 procent naar 5.437,4 punten.