Besmet vee

Als Europees commissaris Franz Fischler denkt (NRC Handelsblad, 7 april) dat door niet-enten van nog gezond vee en het opruimen van geënt en besmet vee MKZ uitgeroeid kan worden, dan wil ik hem graag voordragen voor de Nobelprijs der Narren. De mensheid is reeds 100 jaar bezig met het uitroeien van ziekten zoals pokken, poliomyelitis, lepra enz. Juist door massale vaccinatie is het gelukt om wereldwijd het pokkenvirus uit te roeien.

MKZ is een ziekteverwekker die om zichzelf in stand te houden evenhoevige dieren nodig heeft. MKZ komt over de hele wereld voor en veel in het wild besmette dieren kunnen de ziekte overleven en mogelijk voor hele lange tijd drager zijn van het virus. MKZ kan alleen uitgeroeid worden als de veeteelt wereldwijd overgaat tot preventief vaccineren (naar analogie van het pokkenvirus bij de mens), mits we natuurlijk beschikken over een goed en effectief vaccin. Wereldwijd vaccineren lost ook het exportprobleem op en dan kunnen de burgers van Japan en Amerika met een gerust hart een eerlijk stuk Nederlands vlees blijven eten.

In Nederland lijkt geen plaats meer te zijn voor boerenbedrijven getuige enerzijds de ingewikkelde en haast niet-uitvoerbare Nederlandse en Europese regelgeving omtrent diverse aspecten van het agrarisch bedrijf en anderzijds de grote vraag van dezelfde overheid naar grond voor bewoning, recreatie en aanleg van nieuwe natuurgebieden.

Is dezelfde overheid nog wel geloofwaardig als zij wederom overgaat tot massale ruiming van boerenbedrijven met gezonde dieren?

    • Drs. J.P.J.M. de Munter