Apple, IBM presteren goed, winst HP daalt

Technologie-ikonen IBM en Apple hebben gisteren verrassend goede kwartaalcijfers bekendgemaakt; computerfabrikant Hewlett-Packard stelde beleggers teleur met een winstwaarschuwing. Meteen kondigde HP aan 3.000 banen van managers te gaan schrappen.

IBM boekte een winststijging met 15 procent en Apple presteerde beter dan wie dan ook had voorspeld. Het computer- en elektronicabedrijf had een winst over zijn eerste kwartaal van 1,75 miljard dollar uit een omzet van 21 miljard. de omzet was 9 procent hoger dan vorig jaar in hetzelfde kwartaal. IBM maakte bekend dat het de winstcijfers over geheel 2001 zoals analisten die hebben voorspeld zal halen.

Hewlett-Packard verwacht in het tweede kwartaal van zijn boekjaar (februari-april) een nettowinst per aandeel te halen van 13 tot 17 dollarcent. Analisten hadden 35 dollarcent per aandeel verwacht. De omzet zal in het tweede kwartaal 2 tot 4 procent dalen.

IBM had een goed kwartaal in zijn divisies voor grote computers, micro-electronica en zijn diensten. ,,In tijden als deze kunnen wij onze sterke kanten tonen als een veelzijdig bedrijf dat geleid wordt door diensten'', aldus topman Louis Gerstner, die er ook nog even op wees dat IBM zich niet had laten meeslepen door de overspannen verwachtingen voor de internetwereld. De grootste omzetstijging had IBM in Azië (18 procent) en Europa (11 procent). De resultaten van Big Blue staan in contrast met collega's als HP en Cisco, wier resultaten hebben geleid tot het op grote schaal schrappen van banen.

Apple maakte over zijn tweede kwartaal een winst bekend van 40 miljoen dollar, ruim boven de verwachtingen van analisten van wie sommigen zelfs een fors verlies hadden voorspeld. Apple had een slecht eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar maar rekende op een herstel. Het stelde niet teleur. De omzet van 1,43 miljard was een fractie boven de verwachtingen.

Het bedrijf in Californië voorziet verdergaande omzet- en winstgroei dit jaar, ondanks het moeilijke economische klimaat. Apple weet zijn goede resultaten aan nieuwe productlanceringen, het wegwerken van voorraden en goede resultaten in alle delen van de wereld. Het aandeel Apple, dat vorig jaar een top van 65 zag, sloot gisteren op 22,79 maar bereikte in de nahandel een niveau van 27.

    • Lucas Ligtenberg