Akkoord goedkope medicijnen Z-Afrika

De farmaceutische industrie heeft vanmorgen haar rechtszaak tegen de Zuid-Afrikaanse regering over het patentrecht op medicijnen ingetrokken. Dit betekent dat Zuid-Afrika voortaan geneesmiddelen voor ziekten als aids en malaria kan laten namaken of goedkoop importeren. Andere ontwikkelingslanden kunnen volgen. De Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid noemde de uitkomst een ,,zege voor ons en alle ontwikkelingslanden''.

Minister Manto Tshabalala-Msimang onthulde vanmiddag dat overleg op het allerhoogste niveau tot een oplossing heeft geleid. Kofi Annan, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, en de president van Zuid-Afrika, Thabo Mbeki, voerden eerder deze week telefonisch overleg met vertegenwoordigers van de vijf grootste internationale farmaceutische bedrijven.De multinationals besloten hierop hun zaak te laten vallen en mee te werken aan het verstrekken van betaalbare medicijnen aan ontwikkelingslanden.

De minister omarmde de topman van Glaxo SmithKline, John Kearney, die op zijn beurt de bewindsvrouw gelukwenste met het resultaat. De Associatie van Farmaceutische Bedrijven (PMA), de overkoepelende organisatie voor de 39 farmaceutische bedrijven die het proces tegen de regering aanspanden, ontkent dat er sprake is van een nederlaag.

De Treatment Action Campaign (TAC), een actiegroep die behandeling van hiv- en aidspatiënten bepleit, ontving de terugtrekking van de industrie met groot gejuich.

Nadat rechter Bernard Ngoepe vanmorgen de kortstondige laatste zitting had afgesloten, begonnen de aanhangers van de TAC in de rechtszaal te dansen en te zingen. De leider van de campagne, Zackie Achmat, zei zeer verheugd te zijn en zei dat het nu aankomt op het beleid van de Zuid-Afrikaanse regering.