Aantal skate-ongevallen bijna gehalveerd

Het aantal skate-ongevallen is vorig jaar met 41 procent gedaald. Dat komt door het voorbijgaan van de rage, maar ook doordat skaters zichzelf steeds beter beschermen. De stichting Consument en Veiligheid heeft dit vandaag bekendgemaakt.

Vorig jaar kwamen zo'n 7.600 mensen na een skate-ongeval in het ziekenhuis terecht. Een jaar eerder waren dat er nog 13.000. Zes procent van de patiënten moest na binnenkomst op de afdeling eerste hulp door naar een ziekenhuisbed.

Kinderen in de leeftijd van negen tot twaalf vormen de grootste risicogroep bij ongevallen. Daarom begint Consument en Veiligheid vandaag met een nieuwe serie Skate Safe!-cursussen op basisscholen. Skatende scholieren leren zich hierin door rem-, stuur- en valtechnieken beter te beschermen. Vorig jaar namen dertig basisscholen deel aan de `skateclinics'.

Volgens Consument en Veiligheid is de skaterage in Nederland over het hoogtepunt heen. Hierdoor neemt het aantal ongevallen onder nieuwelingen af en blijven alleen serieuze skaters over. Bovendien maken skaters vaker gebruik van beschermende accessoires, zoals pols- en kniebeschermers. Ook de skatecursussen hebben volgens Consument en Veiligheid aan de vermindering van het aantal ongevallen bijgedragen.

Ongeveer 95 procent van de ongevallen was het gevolg van een val. In 2 procent was sprake van een aanrijding met een andere verkeersdeelnemer. In de helft van alle ongevallen was sprake van botbreuken, waarbij de armen het hoogst scoorden. Eenderde kwam voor rekening van de pols, 20 procent voor elleboog/onderarm en 10 procent betrof hoofdletsel.

Dezelfde verwondingen worden veroorzaakt door de opvolger van de skates: de step. De opmars van de step laat zich ook in de ziekenhuizen zien. In februari meldde Consument en Veiligheid dat het aantal stepslachtoffers dat in het ziekenhuis moest worden behandeld vorig jaar bijna is verviervoudigd, van 180 tot 700 steppers. Ook hierbij ging het vooral om kinderen tussen negen en twaalf jaar.