Aanklacht tegen Fireworks verbreed

Het openbaar ministerie gaat de aanklacht tegen de eigenaren Bakker en Pater van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede uitbreiden met brand door schuld.

Dat heeft Bakkers advocaat Plasman tegenover het persbureau ANP bevestigd. De eigenaren van S.E. Fireworks werden tot nog toe verdacht van het overtreden van de milieuwetgeving. Hierop staat een maximale gevangenisstraf van zes jaar. Op brand door schuld, dat nu aan de aanklacht zal worden toegevoegd, staat een maximale straf van één jaar cel en een geldboete.

Het verzwaren van de aanklacht zal daarom voor de maximaal te eisen straf niet veel gevolgen hebben. Voor de rechtszaak zelf, die volgende week in Almelo begint, kan de uitbreiding van de aanklacht wel grote gevolgen hebben. Om `brand door schuld' aan te tonen, zal het OM ook de ontwikkeling van de brand op het terrein van S.E. Fireworks aan het dossier moeten toevoegen. Het proces-erbaal van het onderzoek hiernaar is onlangs door het Tolteam van de politie Twente overgedragen aan het OM in Almelo.

De advocaat van Bakker vermoedt dat dit de rechtzaak flink zal vertragen. ,,Het betekent dat er veel nieuwe aspecten bijkomen. Als de rechter dit toestaat hebben we extra tijd nodig voor onze verdediging'', aldus Plasman tegenover het ANP.

Het OM geeft vanmiddag een persconferentie over de uitbreiding van de aanklacht en de resultaten van het politieonderzoek. Tot dat moment geeft het OM geen commentaar.

Op 13 mei vorig jaar ontplofte de vuurwerkopslag van S.E. Fireworks. Hierbij kwamen 22 mensen om het leven, raakten honderden gewond en werd een wijk in Enschede grotendeels verwoest. De van brandstichting verdachte André de V. uit Enschede zit sinds drie maanden in voorarrest.