Wie is Jan Westerhoud?

Hij haalde er meer uit dan de zakenbank had voorgesteld. ,,Dat is nou typisch Westerhoud'', zegt Jan Hovers, commissaris bij technisch dienstverlener GTI. ,,Hij is een felle onderhandelaar.'' Het resultaat: voor GTI trekt het Belgische Fabricom bijna 730 miljoen gulden uit.

Jan Westerhoud (48), bestuursvoorzitter van GTI, kwam vorige week in het nieuws omdat het Belgische Fabricom het beursgenoteerde installatiebedrijf wil inlijven. In april 1996 had nog niemand gehoord van de tot accountant opgeleide Rotterdammer. Maar sindsdien behoort hij tot het establishment van de Nederlandse zakenwereld. Want hij werd financieel bestuurder van softwarebedrijf Baan Company, destijds de groeidiamant van de beurs.

Westerhoud heeft het klassieke patroon gevolgd voor de opleiding tot controlerend boekhouder. Na het gymnasium begint hij als assistent bij het accountantskantoor Dijker & Doornbos. Tegelijkertijd pakt hij de studie op tot registeraccountant (RA). Elf jaar lang combineert hij werk en opleiding. In 1983 haalt hij de felbegeerde titel van RA binnen en begint hij bij Ernst & Young.

De carrière van Westerhoud raakt in een stroomversnelling. In sneltreinvaart bekleedt hij diverse functies. Na vijf jaar komt de beloning. In 1990, Westerhoud is dan 38 jaar, treedt hij toe als partner van de maatschap. De heilige graal is binnen.

Het forse inkomen van een partner betekent niet dat Westerhoud op grote voet gaat leven. ,,Hij staat boven materiële zaken'', stelt Hovers. ,,Hij is bij GTI niet begonnen over persoonlijke voorwaarden als bijvoorbeeld zijn verantwoordelijkheden zouden veranderen. Ook om opties geeft hij weinig.'' Een oud-collega van Westerhoud, de fiscalist Anthony van der Wilden, nuanceert. ,,Hij rijdt in een Jaguar S-type. Bovendien staat in zijn garage een Porsche 911. Toegegeven, die is tweedehands. Een tweede huis, in bijvoorbeeld Frankrijk, heeft hij weer niet.''

Iedereen die hem moet typeren, komt met twee woorden: integer en vasthoudend. De integriteit blijkt bij Baan Company. Om te voldoen aan de hoge verwachtingen van de financiële wereld poetst het bestuur regelmatig de cijfers op van de software-onderneming – er lopen nu nog rechtszaken tegen Baan. Westerhoud weigert er aan mee te werken en stelt ze aan de kaak in een commissarissenvergadering. Hij tekent hiermee zijn doodvonnis. Na zestien maanden bij Baan moet hij vertrekken.

Zijn tweede eigenschap, vasthoudendheid, is groot, zegt fiscalist Van der Wilden. ,,Hij vertoont pitbullgedrag. Regelmatig graaft hij zich in op bepaalde onderwerpen. Daarbij stelt hij hoge eisen aan direct betrokkenen. Op zulke momenten is hij lastig voor zijn omgeving. Een confrontatie is dan onvermijdelijk.'' Dat is sinds het aantreden van Westerhoud bij GTI, ruim drie jaar geleden, diverse malen gebleken. Twee leden van de raad van bestuur heeft hij aangeraden te vertrekken.

Nu moet Westerhoud, als de overname door Fabricom lukt, zijn plek waarmaken binnen de raad van bestuur van een Belgische onderneming. Hij wordt verantwoordelijk voor de integratie van GTI en de Europese expansie. Eén voordeel heeft hij: hij houdt van een fles Bordeaux. Regelmatig aan de dis zitten met de Belgen is voor hem geen straf.

    • Mark Houben