Weer pijler Media Most ontmanteld

Aardgasgigant Gazprom heeft gisteren opnieuw een onderdeel van het bedrijf Media Most uit de weg geruimd. De voltallige redactie van het opinieblad Itogi vond gisteren de deur van de redactie gesloten. Bij de uitgeverij lagen meer dan zeventig ontslagbriefjes klaar.

Itogi, dat samenwerkt met het Amerikaanse Newsweek, wordt uitgegeven door Sem Dnei (Zeven Dagen). Twee minderheidsaandeelhouders, Gazprom-media en uitgever Dmitri Birjoekov, bundelden onlangs de krachten tegen oligarch Goesinski, eigenaar van Media Most. Dat leidde ook bij `Zeven Dagen' tot verhitte taferelen. Onbekenden bekogelden onlangs de Mercedes van Birjoekov met een molotov-cocktail.

Gisteren ging het dagblad Segodnja al niet naar de pers. Volgens de uitgever een zakelijke beslissing, omdat Segodnja jaarlijks 3 miljoen dollar verlies draait. Itogi maakt bescheiden winst, maar Birjoekov stelde gisteren dat hoofdredacteur Parchomenko door verhalen over een komende overname van zijn blad paniek heeft gezaaid onder adverteerders.

Uitgever Birjoekov is volgens Parchomenko al enige tijd bezig met de vorming van een schaduwredactie. ,,Ze werken twee verdiepingen boven ons aan de nieuwe layout'', zei hij zaterdag. Birjoekov ontkende, maar gisteren bleek dat adjunct-hoofdredacteur Kiril Doebski genoeg mankracht had verzameld om volgende week een nieuwe Itogi uit te geven. Newsweek heeft aangekondigd de samenwerking met Itogi voorlopig te staken. Birjoekov dreigt in dat geval met een miljoenclaim.

Met het verdwijnen van Itogi en Segodnja blijft er weinig over van Media Most, het eens machtige mediarijk van Goesinski. Wat nu rest is TNT, een kabelzender, en Echo Moskvi, een radiozender. Ook die vallen in juli in handen van Gazprom wanneer Goesinski een lening van 261 mijoen dollar waarvoor Gazprom garant stond, niet kan terugbetalen.

Ook elders leiden de verwikkelingen rond Media Most tot ontslagen. Momenteel zendt de oude staf van NTV uit via kabelkanaal TNT. TNT is een klein kanaaltje dat vooral buitenlands amusement doorgeeft en voor uitzendingen afhankelijk is van lokale afnemers. De bedoeling is dat de NTV-journalisten uiteindelijk onderdak vinden bij TV6, sind kort voor 75 procent eigendom van zakentycoon Boris Berezovski. Bij TV6 namen gisteren de directeur en de plaatsvervangende chef nieuws ontslag. Zij verzetten zich tegen de komst van het NTV-team. 85 stafleden van TV6 verzochten de NTV'ers naar hun eigen zender terug te keren. ,,Wij geloven niet in bestuurders die niet in staat zijn hun eigen kinderen te redden'', lieten ze weten.