Vleesketen in geldnood

De Alpuro Groep heeft gisteren bij de rechtbank in Zutphen surseance van betaling aangevraagd voor haar werkmaatschappij Veevoederbedrijf Alpuro in Uddel. Bij de fabriek in Uddel werken 125 mensen. Volgens directeur A. Boeve is de mond- en klauwzeercrisis de oorzaak van de financiële problemen.

De Alpuro Groep produceert kalfsvlees in een gesloten keten, waar de fabriek in Uddel deel van uitmaakt. Door de MKZ-vervoers- en exportverboden is de productie stilgevallen, waardoor Alpuro al weken geen kalveren meer kan leveren. Het bedrijf moet ondertussen wel tientallen miljoenen guldens aan voer betalen voor de 160.000 kalveren die in samenwerking met 450 boeren worden gehouden. Alpuro heeft zich tot de overheid gewend voor steun. Het bedrijf is volgens Boeve onder normale economische omstandigheden zeer gezond. Ook de grootste kalverslachterij in Nederland, ESA in Apeldoorn, is onderdeel van Alpuro. De 175 medewerkers van deze slachterij hebben al drie weken werktijdverkorting.