`Verwarring' over radiofrequentie

De positie van het radiostation Business Nieuws Radio op de huidige FM-frequentie is opnieuw onduidelijk. Het Commissariaat voor de Media gaat alsnog bekijken of de nieuwszender op zijn huidige frequentie mag blijven uitzenden.

De zender kreeg twee jaar geleden toestemming van staatssecretaris R. van der Ploeg van Media om de FM-frequentie die eigenlijk bestemd was voor jazzmuziek te gebruiken voor zijn nieuwsuitzendingen.

Vier andere radiozenders, waaronder het concurrerende Nieuws FM, gingen tegen dit besluit in beroep. Het ministerie besloot dat Van der Ploeg in deze zaak niet bevoegd was Business Nieuws Radio toe te staan op de frequentie van Jazzradio uit te zenden. De zaak ligt daarom opnieuw bij het Commissariaat voor de Media.

Hoofdredacteur en directeur van Business Nieuws Radio M. Bicker Caarten zegt in beroep te gaan tegen het besluit: ,,Als de overheid in verwarring is, is dat haar probleem. Wij hebben meerdere keren te horen gekregen dat onze frequentie in orde is.''

Voor initiatiefnemer van Nieuws FM M. Bosma is het ,,volslagen onduidelijk'' wat er nu gaat gebeuren. Nieuws FM is een initiatief van Cameo Media, dat onder meer het televisieprogramma Hart van Nederland verzorgt.

Het conflict over Business Nieuws Radio speelt tegen de achtergrond van een gevecht om de aantrekkelijke FM-frequenties. Bestaande radiozenders met een FM-frequentie houden die, terwijl nieuwkomers moeten gaan bieden op een aantal nieuwe frequenties. Behalve Nieuws FM wil ook RTL5 een commerciële nieuwsradiozender beginnen.