Valencia en Leeds bereiken halve finales

Valencia en Leeds United hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Spaanse (verliezend) finalist van vorig jaar versloeg Arsenal op eigen veld met 1-0 en maakte zo de 2-1 nederlaag in Londen goed. Leeds verloor met 2-0 van Deportivo La Coruña maar dat was voor de Spaanse landskampioen na de 3-0 nederlaag in de eerste wedstrijd onvoldoende.

Na de vroegtijdige uitschakeling in de Champions League vorig jaar bereikte Arsenal nog wel de finale van de UEFA Cup, maar het Turkse Galatasaray won toen verrassend de beker die wordt beschouwd als een troostprijs.

De ploeg van Arsène Wenger, die na het veroveren van de `dubbel' (landstitel en FA Cup) in 1998 Europa wilde veroveren, richt zich nu op de tweede plaats in de Premier League die recht geeft op deelname aan het lucratieve Europese bekertoernooi. In het weekeinde behaalde Manchester United de landstitel.

Arsenal hanteerde gisteravond een `on-Engelse' tactiek, in de wetenschap dat Valencia moest scoren. De Londenaren lieten het balbezit aan de Spanjaarden en gokten – met de snelle Franse aanvallers Henry en Wiltord in de ploeg – op de counter. De Spaanse doelman Cañizares kwam echter nauwelijks in de problemen. Aan de andere kant moest Seaman wel enkele reddingen verrichten op schoten van Carew, de spits die Valencia dit seizoen overnam van het Noorse Rosenborg.

Na de hervatting leek Arsenal meer greep op de wedstrijd te krijgen. Henry kreeg in de 65ste minuut een goede kans de score te openen. De Fransman schoot echter in het zijnet. Tien minuten later legde Valencia de basis voor een vervolg in de Champions League. Angloma zocht vanaf grote afstand het hoofd van Carew. De Noor sprong hoger dan zijn bewaker Adams en knikte de bal onbereikbaar voor Seaman tegen de touwen. Het bleef 1-0.

Een nieuwe stunt van Deportivo in de Champions League bleef gisteravond uit. In het kolkende Riazor-stadion in La Coruña zocht de thuisclub in hoog tempo het offensief. Het openingsdoelpunt viel in de negende minuut. De Braziliaan Djalminha benutte een strafschop na een duwfout van Kewell tegen Victor.

In de 73ste minuut was het weer raak. Invaller Tristan rondde een prima aanval koelbloedig af. Bij het wanhopige Deportivo ontbrak het in de laatste minuten aan kracht en overzicht om de noodzakelijke 3-0 af te dwingen.