Uit de gids gekieperd

Een jaar geleden bracht de nieuwe KPN-telefoongids een verrassing: we staan er niet meer in! Na tientallen jaren ben je ineens weg, besta je niet meer.

,,Bent u soms kort geleden verhuisd of is er een wijziging opgetreden'', vraagt een stem als we 0800 0402 bellen. Neen. ,,Heeft er vorig jaar iets niet geklopt in het adres?'' Ook niet. ,,Hebt u opdracht gegeven om er niet te staan?'' Ook dat niet. ,,Er is geen antwoord op te geven'', is de conclusie.

Maar is er dan geen boosdoener? ,,Het is gewoon het computersysteem. U krijgt van ons een brief.''

Die is er de volgende ochtend: ,,Graag voldoen wij aan uw verzoek om de gidsvermelding van uw telefoonaansluiting aan te passen.'' Aanpassen? Niks aanpassen! En waar is het excuus!?

Een jaar later. De nieuwe gids van 2001 is uit. We staan er in! Maar de buurvrouw ontdekt tot haar ergernis dat zíj er niet meer in staat. We bellen voor haar 0804 0402. Bij haar is wel een wijziging opgetreden: overgegaan op ISDN. Men gaat dan van analoog naar digitaal. Maar in de internetgidsen blijkt zij óók niet vermeld en dat is toch digitaal. Haar dochter in de aangrenzende plaats is vorig jaar uit de gids verwijderd, ook nadat zij op ISDN is overgegaan. En toen bedacht ik dat ikzelf – alweer lang geleden – een aanvraag voor ISDN heb ingediend maar die later heb ingetrokken. En toch ben ik daarna uit de gids gekieperd. Het blijft dus riskant!

    • Casper Schuuring