Teshigahara overleden

Zaterdag overleed in Tokyo de Japanse regisseur en ikebana-grootmeester Hiroshi Teshigahara (73). Zijn grootste bekendheid kreeg Teshigahara in 1964 door de film De vrouw in het zand (Suna no onna), net als drie van zijn andere films gebaseerd op een roman van Koto Abe. De allegorie over een entomoloog, die door een vrouw wordt gevangengehouden in een diepe duinpan, won de juryprijs in Cannes en kreeg twee Oscarnominaties: in 1965 als beste buitenlandse film en een jaar later voor beste regie. De latere films van Teshigahara waren veel minder succesvol. De bekendste was in 1972 de semi-documentaire Summer Soldiers over Amerikaanse Vietnamdeserteurs. In 1980 nam Teshigahara van zijn zuster de leiding over van de door zijn vader opgerichte ikebana-school Sogetsu, de belangrijkste academie voor Japanse bloemschikkunst.