Tech-sector in trek na cijfers chipmaker Intel

De winstdaling van 's werelds grootste chipfabrikant Intel bleek gisteren nabeurs in New York kleiner dan verwacht. Na de tegenvallende cijfers van Cisco en Philips eergisteren en gisteren, zorgde die meevaller wereldwijd voor een onverwachte opleving van de technologie- en telecomsector.

Ook elektronicaconcern Philips profiteerde van het voorzichtige optimisme op de beurzen. Gisteren daalde Philips nog met zo'n 10 procent na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers en weinig optimistische vooruitzichten. Het aandeel steeg vanochtend met 6 procent naar 30,89 euro.

Chipmachinefabrikant ASM Lithography kon duidelijk meezeilen op het optimisme in de chipsector. Het aandeel steeg met 8,3 procent naar 28,04 euro. Onder de hoofdfondsen was kabelbedrijf UPC de enige uit de technologiesector die de koers niet zag stijgen. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 5,57 euro, een verlies van 3,1 procent. De andere hoofdfondsen die hun waarde zagen dalen, leden slechts marginale verliezen.

Chemieconcern Akzo Nobel daalde met 0,6 procent naar 49,60 euro, de leverancier van kantoorartikelen Buhrmann daalde met 0,9 procent naar 28,91 euro, het aandeel Ahold zakte 0,1 procent naar 35,18 euro en Hagemeyer verloor 1,4 procent bij een koers van 25,25 euro. De AEX-index stond aan het eind van de ochtend op 579,2 punten, een winst van 1,7 procent.

Automatiseerder Landis, opgenomen in de Midkap-index, zag de koers vanochtend binnen 10 minuten met bijna 6 procent stijgen nadat het bedrijf een omzetstijging van 18 procent over het eerste kwartaal bekendmaakte. De autonome groei bedroeg 14 procent. Het aandeel stond aan het eind van de ochtend op 7,40 euro, een stijging van 7,3 procent.

Ook de Nikkei-index in Tokio profiteerde van de meevallende kwartaalresultaten van Intel. De index steeg 4,4 procent naar 13.641,8 punten, de grootste procentuele stijging in drie weken. Vooral Japanse technologiefondsen boekten koerswinst door het signaal van Intel. De koers van Toshiba, de grootste producent van halfgeleiders in Japan, steeg 4,6 procent. Concurrent NEC zag de koers met 4,4 procent toenemen. Het aandeel Nintendo, producent van spelcomputers, steeg ruim 9 procent nadat het bedrijf bekend maakte de winstverwachting naar boven bij te stellen.

Het voorzichtige optimisme dat Intel op de financiële markten teweegbracht zorgde op de beurzen van New York gisteren voor een kleine koersstijging van de belangrijkste indices. De Dow Jones steeg met 0,6 procent naar 10.216,7 punten, de Nasdaq steeg met 0,7 procent naar 1.923,2 punten. Intel maakte na beurs bekend dat het bedrijf weliswaar een forse omzetdaling moest incasseren, maar dat er signalen zijn dat de daling zich stabiliseert. Voor analisten was dat beter dan verwacht.

De meevaller van 's werelds grootste chipproducent had ook positieve effecten op de grote Europese beurzen. In Londen steeg de FTSE-100 met 1,3 procent naar 5.835 punten. De Britse chipontwerper ARM Holdings steeg met bijna 9 procent. In Parijs steeg de CAC-40 met 2,2 procent naar 5.462 punten. De DAX-index in Frankfurt steeg met 2,3 procent naar 6.072 punten.