Spelersconflict Barça en Van Gaal over Oranje

Joan Gaspart, de voorzitter van FC Barcelona, wil een gesprek met bondscoach Louis van Gaal over het vroegtijdig afstaan van de Nederlandse internationals Zenden, Kluivert, Cocu en Overmars. Van Gaal wil dat alle spelers zich zondagmiddag om twee uur melden in het trainingskamp van Oranje in Hoenderloo ter voorbereiding op het WK-kwalificatieduel van woensdag met Cyprus.

De belangen van Van Gaal botsen echter met die van Barcelona, dat zondagavond om zes uur – wanneer de eerste training van Oranje begint – in de Primera Division tegen Osasuna speelt. De Catalaanse voetbalclub, nummer vijf op de ranglijst, strijdt nog om een plaats in de Champions League en kan het viertal spelers niet missen. Als ze meespelen, kunnen ze pas op zijn vroegst om half elf 's avonds in Nederland zijn.

Voorzitter Gaspart en trainer Ferrer van Barcelona hebben geen begrip voor de handelwijze van de oud-coach van Barcelona. Zij wijzen op het verzet van Van Gaal zelf tegen het vroegtijdig opeisen van internationals door andere bondscoaches vorig seizoen. Van Gaal weigerde destijds de halve finale om de Spaanse beker te spelen, omdat hij geen representatief elftal kon opstellen wegens de interlandverplichtingen van veel spelers. Volgens Ferrer zou Van Gaal nu zelf geen rekening houden met de clubbelangen.

Volgens perschef De Leede van de KNVB komt de wens van de bondscoach voort uit uit de beperkte mogelijkheden om met de complete spelersgroep te trainen. In de eredivisie is er daarom wel rekening mee gehouden. Om de internationals eerder te kunnen afstaan worden alle wedstrijden op vrijdag en zaterdag gespeeld. In december heeft de KNVB de clubs die internationals in de gelederen hebben al op de hoogte gebracht van het voornemen van Van Gaal.

Barcelona wil echter niet op zaterdag spelen omdat het morgen in de return van de halve finales van de UEFA Cup uitkomt tegen Liverpool, dat niet bereid was het cruciale duel te verzetten. Zenden, die niet op een basisplaats kan rekenen, heeft begrip voor zijn club, gezien de belangen die op het spel staan. Zenden kan zich echter eveneens in de positie van de bondscoach verplaatsen.

Aanvoerder Frank de Boer is geschorst voor de competitiewedstrijd tegen Osasuna en is zondag wel op tijd in Hoenderloo. De andere international in Catalaanse dienst, Reiziger, is wegens zijn gele kaart in de wedstrijd tegen Portugal geschorst voor de interland tegen Cyprus en ontbreekt daarom in de selectie van Oranje. Ook Stam (Manchester United) en Davids (Juventus) zijn geschorst.