Ruzie tussen ministeries loopt hoog op

Het conflict tussen de ministeries van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken over het afzeggen van een reis van staatssecretaris Verstand naar Marokko is verder opgelopen.

De ministeries hebben verschillende lezingen over de gang van zaken. Staatssecretaris Verstand zegde vorige week tot ergernis van minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) een gepland bezoek op 17 en 18 april af aan de Marokkaanse minister Chekrouni, die net als Verstand emancipatie in haar portefeuille heeft. Verstand deed dit omdat Sociale Zaken en Werkgelegenheid sinds eind maart zonder duidelijke reden geen medewerking meer krijgt van de Marokkaanse autoriteiten bij een onderzoek naar bijstandsfraude. Haar medewerkers mogen sindsdien niet meer in het Marokkaanse kadaster kijken of bijstandsgerechtigden in Marokko onroerend goed bezitten. Daarnaast zouden medewerkers van de Sociale Attaché in Rabat zijn bedreigd.

Volgens Sociale Zaken is minister Van Aartsen op 6 april door Verstand ingelicht over haar voornemen het bezoek aan Marokko af te zeggen. Vervolgens is op 11 april via Buitenlandse Zaken een brief naar Marokko gegaan waarin het bezoek werd afgezegd. Verstand is pas afgelopen vrijdagavond door Van Aartsen gebeld dat hij het hiermee niet eens was.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt over het inlichten van Van Aartsen door Verstand op 6 april; ,,Ik heb niet de neiging dat te bevestigen''. Volgens hem is er midden vorige week een brief naar Sociale Zaken gegaan waarin werd afgeraden het bezoek af te zeggen, omdat er voortgang in de zaak zit. Marokko zou volgens Buitenlandse Zaken bereid zijn de medewerkers van Sociale Zaken weer in de kadaster te laten kijken, maar dan wel onder toezicht van Marokkaanse autoriteiten. ,,Als er voortgang is, is het dan handig een bezoek af te zeggen?'', vraagt de woordvoerder van Buitenlandse Zaken zich af. Sociale Zaken vindt dat er helemaal geen sprake is voortgang. ,,Er zit naar onze mening nog geen schot in de zaak'', zegt een woordvoerder. PvdA en CDA hebben opheldering geëist bij Van Aartsen en Verstand.