Philips: wie heeft het licht uitgedaan?

De week waarin Europese technologiebedrijven hun resultaten bekendmaken, is dankzij Philips beroerd begonnen. Niet alleen heeft het Nederlandse IT-concern de onlangs al naar beneden bijgestelde prognoses bij lange na niet gehaald, ook heeft het gewaarschuwd voor een waarschijnlijk verlies in het tweede kwartaal. De resultaten tonen aan dat de lagere bestedingen aan technologische producten van de VS naar Europa zijn overgewaaid. De kans is groot dat de concurrenten van Philips met soortgelijke doemtijdingen zullen komen.

Philips heeft sommige problemen aan zichzelf te danken, maar pas als de cijfers van de concurrentie bekend zijn, weten we precies welke. Deze onbekende factor is van cruciaal belang voor de indruk die beleggers van het concern hebben. De transformatie van Philips in een meer gestroomlijnde onderneming is lange tijd bejubeld, maar nu slaat de twijfel toe. In hoeverre is die operatie geflatteerd door de sterke markten voor bepaalde producten? Dat zal blijken uit de prestaties van het concern in vergelijking met anderen op een zwakkere markt.

Sommige aanwijzingen liggen voor het oprapen. De prestaties van de divisie consumentenelektronica zijn vergelijkbaar met die van Thomson Multimedia dat zijn resultaten al bekendgemaakt heeft.

Maar op het gebied van de set-top boxes, de kleine elektronische kastjes die interactieve televisie mogelijk maken, doet Philips het opnieuw slechter. Bovendien blijft de verlieslijdende divisie voor mobiele telefoons te klein om te kunnen concurreren op een markt waar de winstmarges steeds kleiner worden. De onzekere factor is de divisie halfgeleiders (chips), waar de operationele inkomsten minder omlaaggegaan zijn dan Philips had voorspeld, maar wel nog verder kunnen dalen.

De koers van Philips is zo laag dat het meeste slechte nieuws, met uitzondering wellicht van de divisie halfgeleiders, reeds ingecalculeerd lijkt. Gerard Kleisterlee, die Cor Boonstra opvolgt als topman, heeft twee mogelijkheden om de koers weer te doen stijgen. De eerste is het verkopen of laten fuseren van de divisie voor set-top boxes. De tweede is het afstoten van de divisie voor mobiele telefoons, ook al heeft niemand daar belangstelling voor. Maar omdat er dan geen herstructurering meer nodig is, zou een sluiting Philips geld kunnen besparen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Mike Monnelly