`Pedofiele priesters weren'

De Britse politie moet van priesters en lekenfunctionarissen in de katholieke kerk vaststellen of ze in het verleden zijn veroordeeld of berispt wegens zedendelicten. Dat is een van de vijftig aanbevelingen uit een officieel rapport over het voorkomen van seksueel misbruik van kinderen. Het rapport is besteld door de aartsbisschop van Westminster, Cormac Murphy-O'Connor, na een reeks schandalen rond pedofiele Britse priesters.

Lord Nolan, een katholieke oud-rechter en hoofdauteur van het gisteren gepubliceerde rapport, wil ook landelijk dossiers laten aanleggen van alle kandidaat-priesters. ,,De katholieke kerk van Engeland en Wales moet een voorbeeld worden van de beste preventie tegen kindermisbruik'', aldus Nolan, die zei een ,,cultuur van waakzaamheid'' te willen vestigen.

Sinds 1995 zijn 21 Britse priesters veroordeeld wegens zedendelicten. Twee aartsbisschoppen, onder wie Murphy-O'Connor, zijn zwaar gekritiseerd omdat ze veroordeelde priesters in een nieuwe parochie benoemden. Murphy-O'Connor noemde het rapport gisteren ,,extreem constructief en behulpzaam'' en een belangrijk ,,discussiestuk'' voor de bisschoppenconventie van volgende week.

Aartsbisschop Vincent Nichols van Birmingham zei gisteren tegen de BBC dat pedofilie lang een ,,verborgen fenomeen'' is geweest, maar dat de kerk ,,snel veel heeft geleerd''. Vorig jaar werd Murphy-O'Connors aftreden geëist toen hij een veroordeelde pedofiele priester had herbenoemd hoewel de man zijn praktijken vermoedelijk zou voortzetten. De aartsbisschop van Cardiff, intussen om gezondheidsredenen met vervroegd emeritaat, was in een soortgelijk schandaal rond een benoeming verwikkeld. In december werd bekend dat een intussen aan aids overleden priester in Murphy-O'Connors diocees mogelijk jarenlang kinderen heeft misbruikt op de school waaraan hij was verbonden.