Partijchef van Vietnam vervangen

De communistische partij in Vietnam heeft haar partijleider de laan uitgestuurd en de 60-jarige Nong Duc Manh tot zijn opvolger gekozen. Manh is geen Vietnamees, maar behoort tot de Tay-minderheid, een bergstam in het noorden van het land. Het is voor het eerst in Vietnam dat een lid van een minderheid de hoogste politieke functie van het land bezet. Waarnemers zien in Manhs verkiezing een bewijs dat het centrale gezag de opstanden van etnische minderheden in de Centrale Hooglanden zeer serieus neemt. Ze menen verder dat Manh een hervormer is, waar zijn voorganger Le Kha Phieu de economische ontplooiing van Vietnam en de toenadering tot voormalige aartsvijand Amerika alleen maar heeft tegengehouden. Phieu heeft, zo bleek in de aanloop tot zijn val, de binnenlandse veiligheidsdienst gebruikt om politieke tegenstanders te incrimineren.