Moord door brand

Officier van justitie M. Steinmetz heeft gisteren voor de rechtbank in Haarlem vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 27-jarige vrouw uit Zaandijk geëist. De vrouw wordt verdacht van moord op een 58-jarige vrouw in haar woonplaats.

Zij zou op 5 augustus de woning van de vrouw met opzet in brand hebben gestoken, waardoor het slachtoffer om het leven kwam. De verdachte had in de nacht van de brand bij de vrouw geslapen. Midden in de nacht verliet zij het huis, waar zij kort daarvoor de brand zou hebben gesticht. Beide vrouwen waren zwaar onder invloed van alcohol. De 27-jarige vrouw belde een uur nadat het vuur was uitgebroken met de politie om te zeggen dat er brand in de woning was en dat iemand in het huis was, die dood zou zijn.

De verdachte heeft in de nacht van de brand uit eigen beweging tegenover de politie bekend dat zij brand had gesticht. Ze zei toen dat ze de bank in de huiskamer met terpentine had overgoten. Ook de dagen daarna bleef ze bij deze bekentenis. In december trok ze bij de rechter-commissaris haar woorden in.

Volgens deskundigen lijdt de vrouw aan een persoonlijkheidsstoornis en is zij sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Bovendien is ze verslaafd aan drugs. De rechtbank doet 1 mei uitspraak.