Miljardenverlies Californische energiebedrijven

De twee grootste energiedistributiebedrijven in Californië hebben samen 6,6 miljard dollar verlies geleden door de prijscrisis voor elektriciteit in de staat. Maandag maakte Pacific Gas and Electric (PG&E) een voorziening bekend van 4,1 miljard dollar, gisteren gevolgd door Edison International, het moederbedrijf van distributeur Southern California, dat 2,5 miljard dollar voor het verlies reserveerde.

Beide bedrijven zijn zwaar getroffen door hoge inkoopprijzen voor elektriciteit die ze als gevolg van de dereguleringswetgeving van de staat Californië niet mogen doorberekenen aan de klanten.

Tegelijkertijd maakten energiegiganten in Houston, Texas, die elektriciteit produceren, sterk toegenomen winsten bekend. De aandelen van Enron, Dynegy en Reliant stegen fors omdat ze profiteerden van de sterk toegenomen stroomprijzen.

,,Daar zijn we jaloers op'', zei Ted Craver, de financiële directeur van Edison International, maar hij wilde niet zeggen of hij de Texanen kwalijk neemt dat ze profiteren van de crisis in Californië.

In maart werden dochterbedrijven van deze Texaanse concerns door federale toezichthouders op de stroomvoorziening verplicht compensatie aan de distributeurs te betalen omdat ze te hoge betalingen hadden geëist. In minder dan één jaar hadden ze de tarieven sterk verhoogd, in sommige gevallen zelfs vertienvoudigd.

De groothandelsprijzen voor elektriciteit piekten vanaf voorjaar 2000 nadat de lokale producenten de vraag naar stroom die sterk was toegenomen door de economische groei in de staat, niet meer aankonden.

Stroomproducenten en handelaren streken forse winsten op, maar de distributiebedrijven belandden op de rand van het faillissement. PG&E, dat 13 miljoen klanten heeft, vroeg op 6 april uitstel van betaling aan, terwijl Southern California Edison (11 miljoen klanten) tot nu toe slechts kon overleven door een stapel rekeningen niet te betalen.

Gisteren maakte Edison bekend dat er zeventien rechtszaken tegen het distributiebedrijf zijn aangespannen door kleine lokale stroomproducenten die al maanden op betaling wachten.

Edison heeft gisteren voor het eerst sinds maanden in totaal 199 miljoen dollar aan leveranciers betaald, maar er staat nog 1,1 miljard dollar aan onbetaalde rekeningen uit.