Lynch, Haneke vrijwel zeker naar Cannes

Aan de vooravond van de bekendmaking van het programma van het 54ste Internationale Filmfestival van Cannes (9-20 mei) staat officieel alleen vast dat Baz Luhrmanns musical Moulin Rouge het hoofdprogramma opent, dat Francis Ford Coppola een langere versie van Apocalypse Now (Gouden Palm 1979) presenteert, en dat Liv Ullman de jury voorzit.

Officieus zijn er steeds meer berichten over films die in het hoofdprogramma te zien zullen zijn. Vrijwel zeker zijn de vertoningen van David Lynch' Mulholland Drive, van The Barber Movie van Joel en Ethan Coen en van Michael Haneke's verfilming van Elfriede Jellineks roman Die Pianistin. Ook is de wereldpremière van het eerste deel van de trilogie die Peter Jackson maakte naar Tolkiens Lord of the Rings zo goed als bevestigd. Gespeculeerd wordt voorts over Bridget Jones's Diary, over Jean-Pierre Jeunets Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, over Eric Rohmers La dame et le duc, over Tom Tykwers film naar Krzysztof Kieslowski's scenario Heaven en over Human Nature naar een scenario van Charlie Kaufman (Being John Malkovich). Ook de Chinese grootmeesters Hou Hsiao-hsien, Tsai Ming-liang en Wong Kar-wai zouden films voor Cannes gereed hebben, evenals Martin Scorsese, Wim Wenders en Roman Polanski.

Eerder deze maand werd bekendgemaakt dat de Franse regisseur Erick Zonca de jury voor de korte films voorzit en dat de Portugese actrice en regisseuse Maria de Medeiros de leiding krijgt van de jury voor de Gouden Camera (beste debuutfilm). Charlotte Rampling is de gastvrouw bij de openings- en slotceremonie.