KRANT & LEZER (2/7)

Bij De Gelderlander (oplage ca. 160.000 met 14 edities inclusief een online-versie) in Nijmegen staan de twee lezersredacteuren Wil Kester (56, zonder stropdas) en Gerard Hachmang (57) dagelijks van 10 tot 12 uur vragende en klagende lezers telefonisch te woord. Het tweetal volgde ruim een jaar geleden Kees Buijs op die elf jaar geleden de eerste Nederlandse speciaal op de lezers geörienteerde redacteur was.

In hun wekelijkse rubriek Tussen de regels geven Kester en Hachman uitleg over foto's en artikelen. Kester: ,,Onze abonnees zijn sterk aan ons gebonden en praten vaak over `mijn krant'. De afgelopen tijd kregen wij veel reacties over de foto's van wegens de MKZ-crisis gedode dieren. Er wonen hier nogal wat veeboeren en zij verwachten van ons begrip voor hun positie. Foto's van dode dieren zien zij liever niet. Onze ervaring is wel als we uitleggen waarom we die foto's hebben geplaatst en in welke context het is gebeurd, hun boosheid aanzienlijk minder wordt.''

Kester (werkte als sport- en kunstredacteur), denkt dat zijn baan enigszins bedoeld is om de abonnee te behouden. Maar hij ziet zich niet als een verlengstuk van de marketingafdeling. ,,Wij zijn niet met abonneebehoud bezig, meer service-gericht zou ik zeggen. Wij maken deel uit van de redactie. En het komt wel eens voor dat wij uit de gesprekken met lezers informatie doorspelen naar de redactie die daar dan weer mee aan de slag gaat. Het werkt van twee kanten.''

Ook Gerard Hachmang (sportredactreur, chef streekredactie en coördinator) onderstreept ,,de eigen verantwoordelijkheid''. Hij werkt al 35 jaar voor de krant en houdt zich onder het motto `ontmoet de makers van de krant' ook bezig met het organiseren van wijkavonden met discussies over bijvoorbeeld veiligheid, verkeerproblemen, verloedering, de voetbalclub NEC en het stadion De Goffert. ,,Die avonden leveren ook nieuws op, er is altijd iemand van de stads- of streekredactie die een verslag maakt.'' Binnenkort fuseert De Gelderlander met de Arnhemse Courant en wordt dan met een oplage van circa 200.000 de grootste regionale krant. ,,Als dat vragen oproept, gaan we daar ook op in.''