KPN kan ook gewoon weer PTT worden

De omzichtige verklaring van NTT DoCoMo dat het misschien bereid is om meer te investeren in KPN Mobile, waarin het al een belang van 15 procent heeft, is in Amsterdam waarschijnlijk met gejuich ontvangen. KPN moet nodig geld uit zijn mobiele dochter zien te halen als het Nederlandse telecomconcern dit jaar volgens plan zijn schuld wil saneren. Maar om dat te doen, moet KPN de mobiele divisie eerst herkapitaliseren.

Het probleem van KPN is eenvoudig. KPN Mobile vertegenwoordigt geen waarde. Verwacht wordt dat de divisie dit jaar een winst behaalt van zo'n 1 miljard euro vóór rente en belastingen. Als deze winst gewaardeerd wordt op basis van een factor die overeenkomt met die van Vodafone, zou KPN Mobile een bedrijfswaarde hebben van 19 miljard euro. Het addertje onder het gras is dat KPN Mobile 20 miljard euro aan schuld heeft. Als die twee bedragen tegen elkaar weggestreept worden, zijn de aandelen in feite niets meer waard.

KPN heeft nu een oplossing voorgesteld. KPN Mobile is het grootste deel van zijn schuld aan het moederbedrijf verschuldigd. Het plan is om 10 miljard euro van deze schulden in te ruilen voor meer aandelen in de mobiele divisie. Dat zou verstandig zijn. Gezien zijn kaspositie is het moederbedrijf beter in staat om de schuld te financieren. De operatie zou KPN in staat stellen tot de verkoop van aandelen in de mobiele divisie, die dan een effectieve waarde van bijna 9 miljard euro zou hebben.

Maar zo'n herstructurering is wellicht niet genoeg om KPN er weer bovenop te helpen. Het concern moet dan nog steeds aandelen in KPN Mobile verkopen om de schuld te verminderen. En er bestaat geen garantie dat zelfs een geherkapitaliseerd KPN Mobile later dit jaar naar de beurs gebracht kan worden. In plaats daarvan kan KPN meer Mobile aandelen aan DoCoMo verkopen, maar beter is de overweging de hele divisie aan de Japanners te verkopen. Het moederbedrijf zou dan weer gewoon een ex-PTT zijn op een kleine, zwaar bevochten nationale Europese markt. Dat mag dan misschien niet zo opwindend lijken, maar het concern zou wel makkelijker de tering naar de nering kunnen zetten.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Antonia Feuchtwanger