Kosovo-Serviërs en Belgrado boos over importheffingen

In Kosovo hebben gisteren boze Serviërs het doorgaande verkeer goeddeels lamgelegd uit protest tegen de inrichting van douaneposten langs de grens met Servië en tegen de belastingen die sinds maandag worden geheven op producten die vanuit Servië in Kosovo worden geïmporteerd.

Alle grote doorgaande wegen in Kosovo werden met voertuigen, lege vaten en andere voorwerpen geblokkeerd; alleen Serviërs werden er doorgelaten. In Mitrovica werden bovendien de gebouwen van het VN-bestuur en andere internationale organisaties geblokkeerd. Het opereren van een douanedienst langs de grens met Servië en het innen van heffingen is volgens de Serviërs strijdig met de officiële status van Kosovo als onderdeel van Servië. ,,De douane is een attribuut van een soevereine staat'', aldus een van de leiders van de Kosovo-Serviërs, Milan Ivanovic. Kosovo is geen soevereine staat.

Ook het Servische parlement protesteerde gisteren tegen de maatregel van UNMIK, het VN-bestuur in Kosovo. Het parlement eiste dat het innen van importheffingen langs de grens met Kosovo ,,onmiddellijk wordt gestaakt''. Servische woordvoerders wezen er gisteren op dat ,,er nooit douaneposten zijn geweest tussen Servië en Kosovo''.

De VN-autoriteiten hebben de douaneposten ingericht om enige greep te krijgen op de economie in Kosovo. Die onttrekt zich volledig aan de controle van de autoriteiten. De regio is in feite één grote zwarte markt en UNMIK wil daar een eind aan maken. Op alle producten die Kosovo binnenkomen – uit Servië, maar ook uit Macedonië, Albanië en Montenegro – moet nu een invoerbelasting betaald worden, die varieert van 15 tot 20 procent. De enige producten die hiervan zijn uitgezonderd zijn fruit, groente en meel. Tot dusverre is UNMIK naar schatting één miljoen mark per week misgelopen omdat op goederen uit Servië geen invoerbelasting werd geheven.

De VN onderstreepten dat de maatregel geen politieke bijbedoelingen heeft. ,,Het heeft niets met politiek te maken. Het gaat erom dat de begroting van Kosovo er beter van wordt'', zo zei gisteren het hoofd van de VN-douanedienst in Kosovo. Hij zei dat de al langer bestaande douanedienst langs de grenzen met Macedonië en Albanië vier miljoen mark per week oplevert. De begroting van Kosovo wordt op dit moment voornamelijk gefinancierd door de Westerse landen die betrokken zijn bij het VN-bestuur.