Kootwijkerbroek staakt verzet tegen ruimingen

De boeren in Kootwijkerbroek hebben besloten mee te werken aan de slacht van hun varkens en runderen. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Boeren van Kootwijkerbroek vanochtend bevestigd. De afgelopen weken pleegden de boeren fel verzet tegen de ruimingen.

De dieren uit Kootwijkerbroek worden niet langer op het erf van de boeren afgemaakt, maar levend getransporteerd naar slachterijen in Epe en Apeldoorn. Dat levert geen gevaar van virusverspreiding meer op, doordat de dieren meer dan veertien dagen geleden zijn ingeënt. Na die periode stoten ze geen virusdeeltjes meer uit.

Uit een telefonische enquête van de belangenvereniging en het MKZ-crisiscomité in het dorp blijkt dat 98 procent van de veehouders de nieuwe aanpak steunt. ,,De transporteurs die de dieren naar de slacht brengen, hoeven niet bang meer te zijn voor represailles'', aldus een woordvoerder van de vereniging.

De dit weekeinde opgerichte belangenvereniging van de boeren in Kootwijkerbroek is er nog steeds niet van overtuigd dat in het dorp werkelijk sprake is geweest van mond- en klauwzeer. Een delegatie van de vereniging brengt vandaag een tweede bezoek aan ID-Lelystad, dat de MKZ-tests uitvoert.

Dat bij één boerderij in Kootwijkerbroek MKZ is aangetroffen, kan een gevolg van fraude zijn, stelt de Amsterdamse viroloog S. Barteling, die tot maart vorig jaar bij ID-Lelystad werkte. ,,Het verloop van de ziekte in Kootwijkerbroek is merkwaardig. Ik heb boeren uit Kootwijkerbroek aangeraden naar de officier van justitie te gaan.'' Het openbaar ministerie zal de aantijging onderzoeken.

Het onderzoek van ID-Lelystad, dat MKZ in Kootwijkerbroek aantoonde, staat voor Barteling niet ter discussie. Volgens hem kan in een eerder stadium met het bloedmonster zijn gerommeld. ,,Als er fraude in het spel is, moet de fraudeur worden vervolgd. De dorpsgemeenschap kan niet goed verder als de onzekerheid blijft.''