Jospin: golf van ontslagen onacceptabel

Geconfronteerd met groeiende sociale onrust in zijn land heeft de Franse minister-president Lionel Jospin zich gisteravond in een interview op de tv-zender France-2 fel verzet tegen het massaal schrappen van banen door grote bedrijven.

De inkrimping van het personeelsbestand met vele duizenden door de Franse voedingfabrikant Danone en de Britse winkelketen Marks & Spencer noemde de premier ,,onacceptabel''. Hij kondigde maatregelen aan tegen winstgevende ondernemingen die zich op grote schaal van medewerkers ontdoen, door het ontslaan ,,duurder te maken''.

Jospin vindt dat de rechten van werknemers ook bij reorganisaties, die gericht zijn op kostenbesparing, centraal moeten staan. In een ,,fundamenteel debat'' met de sociale partners wil hij bereiken dat de werknemersrechten en de rechten van aandeelhouders evenwichtig tegenover elkaar komen te staan.

Drie mogelijkheden ziet Jospin als sancties tegen ondernemers die zich daar niet aan houden: ,,het duurder maken van collectieve ontslagen bij winstgevende ondernemingen, een verplichting tot creatie van nieuwe banen op een vestigingsplaats, of meer maatregelen voor begeleiding.'' (Van werknemers).

Jospin vindt dat de Franse regering een duidelijke rol moet spelen in de economie, bijvoorbeeld in kwesties van globalisering en de invloed van werknemers en vakorganisaties in het beleid van ondernemingen. ,,Ik ben geen liberaal en leg me niet neer bij de voortschrijdende mondialisering'', aldus de premier. ,,In een wereldeconomie moeten de internationale instellingen de rol van scheidsrechter kunnen vervullen. Dat betekent dat de staat tussenbeide moet kunnen komen. Dat doen we dan ook.''

Ook stelde hij zich kritisch op tegen privatiseringen: ,,Kijk maar naar de Britse spoorwegen en de energiecrisis in Californië. Ik ben voor publieke dienstverlening.'' Jospin wilde nog niet bekendmaken of hij het volgend jaar bij de presidentsverkiezingen opneemt tegen Jacques Chirac, maar stak de kiezers wel een hart onder de riem: ,,Vandaag wordt Frankrijk beschouwd als de economische motor van Europa en zelfs de sterkste groeier van de ontwikkelde landen. Onze economie is jaarlijks met 3 procent gegroeid sinds 1997.'' (Het jaar dat Jospin aantrad).