Jongeren vast voor aanslag in Lunteren

Drie jongeren zitten sinds eind maart in voorarrest op verdenking van een aanslag op het politiebureau in Lunteren in december vorig jaar. Twee van de drie verdachten zijn minderjarig.

Zij komen uit verschillende plaatsen in Gelderland.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem woensdagmorgen bevestigd. Zij kon niet zeggen of de drie deel uitmaken van de Molukse actiegroep Maluku Warchild, die de aanslag destijds opeiste.

Maluku Warchild claimde ook het gooien van een brandbom naar een trein tussen Nijmegen en Arnhem, maar daarvan verdenkt het OM het drietal niet, aldus de woordvoerster.

Volgens justitie hebben de drie aangehouden mannen zondag 17 december molotovcocktails naar binnen gegooid in het politiebureau in Lunteren. Daardoor ontstond een kleine brand, die rook- en roetschade veroorzaakte. Er raakte niemand gewond.

De aanslag was voor de politie en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) reden het onderzoek naar radicale Molukkers te intensiveren. Eind vorig jaar gaven vooral Molukse jongeren blijk van hun onvrede met de opstelling van de Nederlandse regering tegenover het geweld op de Molukken.

De Molukkers dreigden met harde acties. De woning van oud-premier Van Agt in Nijmegen kreeg enkele weken permanente politiebewaking. Het regende valse bommeldingen, waardoor diverse malen NS-stations moesten worden ontruimd.

Het onderzoek naar de drie verdachten en hun mogelijke betrokkenheid bij Maluku Warchild gaat volgens het OM nog door. De woordvoerster kon niet zeggen of er nog meer aanhoudingen zullen volgen. Dat de raadkamer van de rechtbank in Arnhem ook de twee minderjarige verdachten voor dertig dagen in verzekering heeft gesteld wijst volgens haar op de ernst van de verdenkingen tegen het drietal.