Israël wijkt na zware druk VS

Israël heeft gisteravond onder zware Amerikaanse druk met spoed zijn troepen teruggetrokken uit Palestijnse gebieden in de Gazastrook, die het een etmaal eerder bezet had.

Het Israëlische opperbevel kreeg van premier Ariel Sharon opdracht rechtsomkeert te maken kort nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, Israël van het gebruik van ,,buitensporig en onevenredig'' geweld had beschuldigd.

Sharon lanceerde de inval in Gaza nadat vanuit Palestijns gebied de Israëlische stad Sderot door vijf mortiergranaten was getroffen. Daarbij vielen geen slachtoffers. Vanmorgen hebben Palestijnen mortierbeschietingen op Israëlische doelen in de Gazastrook hervat.

Minister Powell waarschuwde voor escalatie en tikte Sharon op de vingers omdat hij zich niet hield aan het autonomie-akkoord van Oslo. Het tijdstip waarop de Israëlische troepen Palestijns gebied ontruimden, wijst erop dat dit onder zware Amerikaanse druk gebeurde.

Deze indruk wordt indirect bevestigd door generaal Yair Naveh, onder wiens commando de actie in de Gazastrook werd gevoerd. In een televisievraaggesprek gistermiddag om vijf uur Israëlische tijd zei hij dat zijn troepen nog dagen, weken en indien nodig zelfs maanden in opnieuw bezet Palestijns gebied zouden blijven.

De regering verklaarde later dat 's ochtends vroeg al door Sharon en zijn minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, was besloten de troepen bij het invallen van de duisternis terug te halen. Maar Radio Israël meldde vanmorgen dat minister Ben Eliezer gistermiddag tijdens een bezoek aan de troepen in Gaza daar geen enkele indicatie van gaf.

Het bureau van Sharon beschuldigde generaal Naveh er gisteravond van verantwoordelijk te zijn voor de indruk dat Israël was bezweken onder Amerikaanse druk. Naar aanleiding daarvan maken de Israëlische media melding van grote spanning tussen hoge officieren en het bureau van Sharon, omdat generaal Naveh in een kwaad daglicht zou zijn gesteld. Ook Israëlische tv-commentatoren hielden het er gisteravond op dat premier Sharon voor Washington had gecapituleerd.

Palestijns gebied platgelegd

Minister Ben Eliezer liet zich vanmorgen uitgebreid door radio Israël interviewen met de boodschap dat Sharon en hij gisterochtend al hadden besloten tot een terugtrekking 's avonds. De vraag waarom generaal Naveh, die de bewuste troepen commandeert, dat dan niet wist blijft echter hangen over de geloofwaardigheid van de regering. Terugtrekken, zelfs onder Amerikaanse druk, is geen bijdrage tot de afschrikwekkende uitstraling van het Israëlische leger. Het opkrikken daarvan was juist een belangrijk psychologisch aspect van de inval in Gaza. ,,Sharon is geconfronteerd met de grenzen van de macht'', constateerde gisteravond een tv-commentator.

Tijdens zijn korte verblijf in Palestijns gebied heeft het Israëlische leger een stuk land ter diepte van ruim een kilometer bij Beit Hanun, tegenover Sderot, ,,schoon gemaakt''. Sinaasappelplantages en onderkomens werden door bulldozers platgelegd. Daardoor zou het moeilijker zijn voor Palestijnen daarvandaan Sderot onder mortiervuur te leggen.

De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft gisteren de Israëlische inval in zijn gebied als een ,,onvergeeflijke misdaad'' bestempeld. Volgens hem zal het Palestijnse volk nooit knielen voor de ,,Israëlische gangsters''. Arafat herhaalde dat het Palestijnse volk internationale bescherming zoekt in de Veiligheidsraad van de VN.